Rezsi

3 tipp, amivel könnyebben megy az átállás a napenergiára

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.05. 13:36

Ha komolyabban gondolkozik azon, érdemes lenne-e napelemes rendszert beszerelni a lakásba, könnyen előfordulhat, hogy hirtelen nem is tudja, hol kezdje az informálódást, vagy hogy honnan szerezze be a megfelelő tippeket az átálláshoz. Az alábbi három tanács segíthet abban, hogy minél könnyebben menjen a váltás, és abban is, hogy biztosan megérje zöld energiára cserélni a hagyományos áramot.

Hasonlítsa össze a napelemek árait!

Már Magyarországon is több cég kínál napelemes megoldásokat, de nem mindegy, hogy melyiket választja az ember. Úgy, mint minden másban, itt is vannak olcsóbb és drágább szolgáltatások, és nem feltétlenül jelenti minden esetben a drágább azt, hogy jobb minőségről is van szó – lehet, hogy mindössze a teljesítménye kisebb, és önnek egy kisebb is elég a mindennapokra. Nézzen körbe alaposan az árakkal kapcsolatban, és tájékozódjon, hogy melyik összegért melyik vállalkozás milyen szolgáltatásokat kínál.

Kérdezzen körbe!

A weboldalakon biztosan rengeteg jót ír mindenki a saját termékéről, és vásárlásnál is mindenki a saját napelemét fogja dicsérni. Senki nem fogja azt mondani önnek, hogy az ő termékébe ne fektessen bele, mert nem éri meg önnek – őszinte véleményt ritkán hallani ilyen helyzetben. Ezért a legjobban akkor jár, ha körbekérdez az ismerősei körében, vagy olyanoknál, akiknek van már szolárpanel a házán – mi volt a legnehezebb az átállásban? Hol vásárolt, mennyiért vette, hogyan hozza vissza az árát? Egész nyugodtan faggatózzon, sokat tanulhat másoktól, és bennfentesebb információkat szerezhet olyanoktól, akiknek nem fűződik anyagi érdeke a vásárlásához.

Megéri beruháznia?

Matekozzon egy kicsit, és döntse el, mennyire éri meg önnek, hogy átáll szolárra. Használ egyáltalán annyi áramot, hogy szüksége legyen rá? Elég lesz az energiatermelése a háztartása energiaigényének, vagy még így is vásárolnia kell áramot az államtól? Fontos, hogy beleszámolja azt a költséget is, ha a napelemet ki kell cserélni – ideális esetben egy ilyen megvásárolt eszköz egy életre kitart, de ráeshet egy faág, egy viharban megrongálódhat, és olyankor borsosabb összeget kell költenie ahhoz, hogy újra működőképes legyen. Ha ezeket kiszámolgatta, csak ezután döntsön arról, tényleg kell-e önnek az a napelem, vagy gazdaságosabb, ha marad a hagyományos áramnál.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Címkék
#napelem   #napenergia   #zöld energia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.