Fenntarthatóság

A nagy autó akkor is durván szennyez, ha környezetkímélőbb a motorja

NRGreport | 2019.06.06. 13:41

Hiába egyre több az elvileg környezetkímélőbb technológiát használó új autó, ez nem képes ellensúlyozni az autók számának és méretének állandó növekedését, ezért a gépkocsik szén-dioxid-kibocsátása újra növekedésnek indult – írja a G7 a JATO autóipari elemzésére hivatkozva.

Az EU-ban a tervek szerint 2021-re el kellene érni az új autóknál a 95 g/km szennyezőanyag-kibocsátási értéket, ehhez minden évben 20 százalékkal kéne csökkenteni egy átlagos új kocsi kibocsátási szintjét (jelenleg kb. 130 g/km-án áll, ebből a szén-dioxid 2017-ben 118,1 g/km volt). Ekkora mértékű csökkentés nehezen képzelhető el, pláne, hogy

2017-BEN EGY 10 ÉVES CSÖKKENŐ TREND SZAKADT MEG A TERÜLETEN ÉS KIS MÉRTÉKBEN ÚJRA NŐTT AZ ÚJ AUTÓK KIBOCSÁTÁSA.

De még ha sikerülne is az új célokat elérni, önmagában az sem segítene sokat a környezetnek, mivel az újautó-eladások száma a válságot követően ismét felpörgött és elérte korábbi csúcsát, 2017-ben már 262,8 millió személyautó volt forgalomban az EU-ban.

Ugyanakkor sok múlik azon, hogy az újonnan vásárolt autók átlagosan mennyire szennyezők, mennyi szén-dioxidot bocsátanak ki, és ebben

JELENTŐS KÜLÖNBSÉGEK VANNAK AZ ORSZÁGOK KÖZÖTT.

A legkevésbé szennyező új autókat a portugálok vásárolják, ezek 105 g/km kibocsátásúak, míg az észteknél 133 g/km az átlag. Az EU egészében 118,5 g/km volt az összes új autó átlagolt kibocsátása, Magyarországon ennél 6 százalékkal rosszabb ez az érték.

A magyarázat le gfőképp a preferált autók nagysága körül keresendő,

A NAGYOBB TÖMEGŰ AUTÓT TÖBB ENERGIA MOZGATNI ÉS A GYÁRTÁSA SORÁN IS TÖBB SZENNYEZÉS JUT A KÖRNYEZETBE.

Márpedig az elmúlt években nagyon feljött például a városi terepjáró műfaja, de még az elvileg kicsi, városi autónak gyártott típusok is sokkal nagyobbak, mint korábbi változataik (elég ránézni a régi és az új Minire vagy a Fiat 500-ra), ez pedig nagyban hozzátesz a kibocsátás-növekedéshez.

A márkák között is óriási különbségek vannak: a Rolls-Roys, a Bentley, a Ferrari és a Lamborghini gyártja a legszennyezőbb autókat, de legalább csak kisebb darabszámban. A német prémium gyártók, az Audi, BMW és Mercedes nagy darabszámban és az átlagosnál lényegesen szennyezőbb autókat gyártottak 2017-ben. A Toyota, a Peugeot és a Citroën a nagy gyártók között jóval kevésbé szennyező autókat értékesítettek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.