Vállalatok

A Roszatom szállíthatja az üzemanyagot a szlovák atomerőműveknek

NRGreport | 2019.06.07. 10:41

Továbbra is a Roszatom látja el a szlovákiai atomerőműveket nukleáris üzemanyaggal, miután június 5-én Moszkvában megállapodás született a Roszatom üzemanyag-gyártó vállalata, a TVEL és a Szlovák Villamos Művek között a Mohi és Bohunicei Atomerőmű üzemanyag-ellátásáról. 

A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a szlovák Villamos Művek, a Slovenské elektrárne vezetői aláírták a szlovák atomerőművek üzemanyag-ellátásáról szóló szerződéseket a 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozóan, a határidő 2030-ig szóló meghosszabbításának lehetőségével. A megegyezés azt követően született meg, hogy a TVEL megnyerte a szlovákiai atomerőművek üzemanyag-ellátására kiírt nemzetközi tendert. Branislav Strýček, a Slovenské elektrárne igazgatósági elnöke és vezérigazgatója szerint a szerződés aláírásával az üzemanyag-szállító kiválasztásának hosszú és összetett folyamatát sikerült lezárni.

Az orosz nukleáris üzemanyaggal a bohunicei és a mohi atomerőmű négy VVER-440 típusú reaktorát és a mohi atomerőmű további két, az építés utolsó szakaszában lévő blokkját (szintén VVER-440 típusúak) látják majd el. Az aláírt megállapodások alapján a TVEL a szlovák szakemberekkel együtt optimalizálja a szlovák atomerőművek számára a fűtőanyagciklus stratégiát a gazdasági hatékonyság növelésének érdekében. A szlovák atomerőművek már működő blokkjai a TVEL Elektrosztál városában működő gépgyárában készülő nukleáris üzemanyagot használnak – közölte Natalija Nyikipelova, a TVEL elnöke.

Az 1940 MW összkapacitású villamosenergia-termelést biztosító szlovák atomerőművek a szlovák villamosenergia-rendszer alapját jelentik. A Bohunicei Atomerőmű két blokkja és a Mohi Atomerőmű két blokkja évente 15 milliárd KWh villamos energiát termel, ami az ország villamos energia termelésének 55 százalékát teszi ki. Az atomenergiának az energiamixben betöltött arányát tekintve a világon a második helyet foglalja el Szlovákia, és ez a részarány tovább fog növekedni, miután a közeljövőben befejeződik a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának a megépítése.

Az utóbbi időszakban az erőmű folyamatban lévő bővítése kapcsán került a figyelem előterébe. Egy, az osztrák Kronen Zeitung újságírói által Pozsonyban titokban meginterjúvolt, neve elhallgatását kérő szakember jelentős biztonsági hiányosságokról beszélt az épülő 3-as reaktorral kapcsolatban. Az atomerőmű bővítésén dolgozó szlovák nukleáris mérnök szerint az atomerőmű, illetve a biztonsági hiányosságok a legnagyobb feltételezhető balesettel fenyegetnek.

  NRGreport
Címkék
#mohi atomerőmű   #Roszatom   #Szlovákia   #TVEL  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.