Fenntarthatóság

Hiába a figyelmeztetések, ontják magukból a műanyagot a gyárak

NRGreport | 2019.06.07. 15:03

A napjainkra kézzelfogható realitássá vált globális műanyagválság ellenére világszinten tovább emelkedett a műanyagtermelés 2018-ban. A globális műanyagtermelés tavaly mennyiségileg 3,2 százalékkal 359 millió tonnára bővült, míg 1990 óta a termelés több mint megháromszorozódott – közölte a PlasticsEurope. Európában már enyhén csökkent a termelés, az import viszont megugrott. 

A műanyagok használata ellen folyó egyre több kampány és kezdeményezés eredménye egyelőre tehát nem tükröződik a termelési adatokon. A műanyaggyártók vezető európai szövetségének adatai szerint Kína egymagában a világ műanyaggyártásának 30 százalékát teljesíti, és ha lehet hinni a szervezet jelentésének – egyetlen év alatt megduplázta a termelését. Ázsia a globális plasztikgyártás több mint 50 százalékát, a szintén emelkedő termeléssel rendelkező Észak-Amerika pedig annak mintegy 18 százalékát valósítja meg.

Európa termelése ugyanakkor 4,3 százalékkal esett 2018-ban 2017-hez képest, az előző évi 3,4 százalékos bővülést követően. Fontos megjegyezni viszont, hogy az Egyesült Államokból származó európai behozatal 26 százalékkal emelkedett. Az európai műanyagfogyasztás 0,4 százalékkal nőtt, elsősorban a csomagoló- és építőipar által hajtva, amelyek messze megelőzik az autóipart.

A legnagyobb mennyiségben gyártott műanyag a polietilén (27%), a hőre keményedő műanyagok (21%), a polipropilén (19%) és a PVC (13%). Könnyű újrahasznosíthatósága ellenére a polietilén-tereftalát (PET) a gyártott műanyagoknak mennyiségileg mindössze 6 százalékát teszi ki.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.