NRGreport
Menü

A kicsi is számít – napelemes kütyük, amelyek megkönnyítik a mindennapokat

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-06-11 15:14

Ha napelemről vagy napenergiáról beszélünk, az embereknek általában rögtön drága beruházások, az egész áramellátó rendszer átépítése és a tetőre szerelt szolárpanelek jutnak az eszébe. Vannak viszont egyszerűbb módszerek, amelyekkel napenergiát csempészhetünk a mindennapokba, és bár ezek nem fogják megtizedelni a villanyszámlánkat, azért segítenek abban, hogy ne függjünk annyira konnektoroktól.

Forrás: Pxhere.com

Napelemes telefontöltő

Gondoljon bele, hetente mennyi időt tölt a telefonja feltöltésével – még azok a telefonok is, amelyek gyorstöltéssel rendelkeznek, rengeteg időt töltenek az áramon. Egy napelemes telefontöltőt elég kitenni a napsütésre, és gyakorlatilag ingyen tölthetjük rajta az eszközeinket. Egy ilyen töltőt ráadásul már pár ezer forintért megkaphatunk, és választhatunk vízálló verziót is, ami túrázásra vagy vízpartra ideális lehet.

Napelemes kerti lámpa

A hagyományos kerti lámpákon túl akár mozgásérzékelős verziót is választhatunk, így ezt sem kell a házra csatlakoztatva működtetni. Az ilyen lámpák elég sok energiát elszívhatnak, főleg akkor, ha nem csak mozgásérzékelős állapotban, hanem folyamatosan bekapcsolva hagyjuk őket. A napelemes verzióval már pénzügyileg érzékelhető mennyiségű áramot spórolhatunk meg.

Autóablakra szerelhető ventilátor

Az autóklíma legalább annyira problémás lehet energiaügyi szempontból, mint a lakás klímája, megnőhet vele ugyanis a benzinfogyasztás, ezzel többet kell tankolni, és több károsanyag is kerül a levegőbe. A napelemes ventilátor segít abban, hogy egy kicsit lehúzott ablaknál keveredjen a levegő, és ne kelljen annyiszor klímát használni.

Napelemes zseblámpa

Ennek annyira alapvetőnek kellene lennie, hogy nem is érthető, miért nem napelemes zseblámpa van minden háztartásban a hagyományos helyett. Az elemek nagyon veszélyes hulladéknak számítanak, egy zseblámpába pedig gyakran 4-6 darab is kellhet belőlük. A napelemes zseblámpát egyszerű tölteni, és mindig működőképes lesz, ha szükség van rá, mert nem kell hozzá nagy teljesítményű akkumulátor.

Szolár zuhany

Kempingezőknek életmentő lehet a PVC anyagból készült, bárhová felakasztható vízmelegítő szolár zuhany – az eszköz lényege az, hogy akár 48 fokosra is felfűti a benne található vízmennyiséget, így nem kell zuhanyzókat keresni annak, aki túrázni indul, és nem kell jéghideg folyóvízben sem fürdenie, a tusfürdővel beszennyezve a környezetet.

Napelemes hangszóró

Ezek az eszközök általában Bluetooth-kapcsolattal működnek, és a napelemes tetejükkel megtermelnek annyi energiát, ami a működésükhöz szükséges. Tengerpartra, Balaton mellé ideális lehet nyáron, nem kell tölteni előre, és elemeket sem használ.

NRGreport, Nagy Nikoletta