Rezsi

9 módszer, amivel spórolhat az otthoni vízfogyasztással

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.12. 12:03

 

Rengeteg édesvizet használunk feleslegesen annak ellenére, hogy a Föld vízkészlete igencsak véges. Arról nem is beszélve, hogy a vízszámlának is jót tesz, ha próbálunk egy kicsit jobban gazdálkodni a vízhasználattal a lakásban. Ezekkel a tippekkel tudatosabban élheti a mindennapjait, és a bolygón kívül a pénztárcájának is jót tehet.

1. Zárja el a csapot!

Egy átlagos csap több mint 7 liter vizet képes kiengedni percenként, ennek nagy részét feleslegesen, mert olyankor is folyatjuk, ha nincs rá szükségünk. Amíg fogat vagy kezet mos, esetleg mosogat, figyeljen arra, hogy ne hagyja nyitva feleslegesen a csapot.

2. Figyeljen rá, csöpög-e!

Egy csöpögő csap vagy folyó wc rengeteg vizet fogyaszthat a lakásban, akkor is, ha azt gondoljuk, hogy nincs igazán jelentősége, ha az a pár csepp kárba vész. Ha valami ereszt, csináltassa meg szakemberrel!

3. Használja újra a vizet!

Az a víz, amivel a gyümölcsöket mossa, tökéletes lehet öntözésre, az pedig, amiben a tészta fő, később a szósz ízesítésére. Tanuljon meg az újrafelhasználásban gondolkodni, így rengeteg felesleges vízhasználattól szabadíthatja meg magát.

4. Használja ki, ha két mosogatója van!

Ahelyett, hogy folyamatosan folyatná a vizet az edényekre, töltse meg az egyik mosogatót tisztítószeres vízzel, a másikat pedig tisztával. Ezzel minimális felesleges  vizet használ el.

5. Okosan a mosogatógéppel!

Semmit nem ér a mosogató öko funkciója, ha közben meg előmossa az edényeket, mielőtt beleteszi őket a gépbe. Törölje inkább ki őket használt szalvétákkal, így vizet spórolhat.

6. Upgradelje a mosógépet!

A mosógép az egyik legkevésbé hatékony otthoni gép lehet, ha nem figyelünk rá – ha tehetjük, cseréljük le a régi darabot egy újabb, modernebb változatra, ami már a vízzel is kitűnően gazdálkodik.

7. Cserélje le a zuhanyfejet!

A zuhanyzás egy átlagos család esetében a vízfogyasztás 17 százalékáért felel. A legegyszerűbb, amit tehet – persze azon kívül, hogy nem zuhanyzik órákat – az az, ha lecseréli a zuhanyfejet egy olyanra, ami ügyesen gazdálkodik a vízzel.

8. Felejtse el az automatikus öntözőt!

Ha van kertje, és automatikus öntözőrendszer látja el a növényeket vízzel, akkor az 33 százalékkal több vizet is használhat el, mintha saját maga öntözné slaggal az egészet. Persze ne dobja ki azonnal az egész rendszert, de amikor teheti, öntözzön inkább kézzel.

9. Használja fel az esővizet!

Nagyon könnyű felfogni az esővizet, amit utána akár a kertben, akár a ház körül tisztításra is fel tud használni. Arra viszont érdemes figyelni, hogy az esővizes tartályt lefedjük – nehogy beletelepedjenek a szúnyoglárvák.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.