Fenntarthatóság

Vízen lebegő naperőművek?

NRGreport | 2019.06.12. 07:26

Az épületek tetejére és a talajra telepített napelemes rendszerek manapság mindennaposnak számítanak. A tetőkön elérhető terület azonban korlátozott és sűrűn lakott városokban sokszor rontja a hatásfokot és a lehetőségeket a környező épületek árnyéka is. Jó ötletnek tűnik mezőkre, szántóföldekre telepíteni, ez azonban kissé pazarlásnak tűnik, hiszen ezeket a földterületeket növénytermesztésre is hasznosíthatnánk.

Az utóbbi években egyre több országban jelennek meg a víztározók vízfelszínén lebegő naperőművek. A nagyméretű víztározókon általában nem korlátozza semmilyen tereptárgy a napsütést és a napelemek alatt elterülő hatalmas vízfelület fényvisszaverő és hűtő hatása javítja a napelemek termelését, így akár 5-15%-kal jobb lehet egy víz feletti naperőmű teljesítménye, mint egy szárazföldön elhelyezett rendszeré.

Víztározóra telepített kísérleti naperőmű Szingapúrban

Forrás: PUB

A vízen lebegő naperőművek telepítésében Kína és Szingapúr jár az élen, de kísérleti projektként hozzánk közelebb, például Albániában is folyamatban van már hasonló beruházás. Szingapúrnak a természeti adottságai miatt nincs sok lehetősége a napenergián kívül megújuló energiatermelésre, és a magas népsűrűség miatt a szárazföldi területek is korlátozottak, ezért részesítik előnyben a vízen lebegő rendszereket. Az ország Környezetvédelmi és Vízügyi minisztere, Masagos Zulkifli, a napokban jelentette be, hogy megépítik a világ legnagyobb vízfelszínen lebegő napelemes erőművét.

2016 októberében egy 1 MWp teljesítményű úszó napelemes kísérleti projektet indítottak a Tengeh víztározóban, amelyen 2017-ben mérnöki és környezetvédelmi tanulmányokat végeztek. A vizsgálatok eredményei szerint a naperőmű minimális hatást gyakorol a környezetre és a vízminőségre, így a kísérleti rendszert a következő 3 évben 50 MWp méretűre bővítik.

Egy 50 MWp teljesítményű vízfelszínen lebegő naperőmű területe 45 focipályához mérhető

Forrás: PUB

Egyetlen ilyen erőműnél azonban nem szeretnének megállni, a most zöld jelzést kapott projekttel párhuzamosan fontolgatják szintén 50 MWp méretű rendszerek telepítését néhány további víztározóra is, a kranji víztározónál pedig kétszer ekkora, 100 MWp rendszer telepítését fontolgatják. Ez utóbbi évente 27000 négytagú család energiaszükségletét lenne képes megtermelni, évente 52 kilotonnával csökkentené az ország széndioxid kibocsátását, amely megegyezik azzal, mintha 12 000 autó egyszerűen eltűnne az utakról.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.