NRGreport
Menü

Esik az olajár

Tovább esnek az olajárak szerdán délelőtt a kereslet gyengülését prognosztizáló előrejelzések és az amerikai olajtartalék meglepő bővülésének hírére. 

Folytatódik az olajárak gyengülése szerdán, miután előző nap szintén jelentősen estek az árfolyamok. A Brent azonnali jegyzése szerda kora délután közel 2,5 százalékos gyengüléssel már csak alig valamivel jár 60 dollár felett, megközelítve idei, 59,85 dollár körüli mélypontját. 

Esik az olajár


A WTI spot árfolyama ugyanekkor hasonló mértékben esik és 52 dollár körül alakul. 

Esik az olajár


Az Egyesült Államok energiainformációs hivatala (EIA) 160 ezer hordóval napi 1,22 millió hordóra módosította le a globális olajkereslet idei bővülésére vonatkozó előrejelzését. Az EIA ugyanakkor a kínálatra vonatkozó prognózisát is visszavágta, a szervezet szerint az Egyesült Államok olajtermelése idén átlagosan napi 12,32 millió hordó lehet, ami 140 ezer hordóval marad el a májusi előrejelzésben foglaltaktól.

Az olajárakra nézve lefelé mutató hatást gyakorol az a hír is, mely szerint az Egyesült Államok nyersolajtartalékai 4,9 millió hordóval 482,8 millió hordóra bővültek a múlt héten. Az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) adatai alaposan meglepték a piaci szereplőket, miután a konszenzus 481 ezer hordós csökkenést valószínűsített. Az olajtartalék váratlan növekedése szintén arra utal, hogy a piaci kereslet elmaradhat a korábban várttól. Az EIA olajtartalék-adatai várhatóan szerdán jelennek meg.

A vételi kedvet gyengítheti az a bejelentés is, miszerint az Egyesült Államok az alacsony olajárak és a gazdasági növekedés esetleges lassulása mellett is tartani kívánja napi 12 millió hordós, történelmi rekordnak számító termelését a jövő évben, sőt, a 13 millió hordót is elérheti. Erről Dan Brouillette, az ország energiaügyi helyettes államtitkára beszélt a CNBC beszámolója szerint.

Mindemellett a kereskedelmi háború, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség a világgazdaság növekedési kilátásait rontva továbbra is nyomás alatt tartja az olajárakat.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) június 25-től tartja következő megbeszélését, ahol a tagországok olajügyi miniszterei döntenek az idei év elejétől érvényes, összességében napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentési intézkedés további sorsáról is. A várakozások szerint az olajkartell kiterjeszti lépése hatályát, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, az Egyesült Arab Emírségek energiaminisztere kedden a Reutersnak azt mondta, az OPEC-tagok közel állnak a termeléscsökkentés meghosszabbítására vonatkozó megegyezéshez. Ez azonban csak korlátozott mértékben adhat majd támaszt az olajáraknak, a Goldman Sachs például a harmadik negyedévre 65,5 dolláros Brent-átlagárfolyamot valószínűsít.

 

Forrás: Portfolio