NRGreport
Menü

Több műanyagot használ el a fürdőszobájában, mint gondolná

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-06-14 15:17

A fürdőszoba általában nem az a helyisége a lakásnak, amelyről az extrém műanyaghasználat jut az eszünkbe – pedig több hulladékot termelünk itt, mint eleinte gondolnánk. Nem csak a konyhában érdemes nekikezdeni a környezettudatos életmódnak, a fürdőszobát is meg kell reformálni ahhoz, hogy igazán műanyagszegények legyenek a mindennapok.

A fürdőszobai műanyagszennyezés legnagyobb részét a kozmetikai szerek teszik ki: a Neutrogena például most jött ki egy egyenként csomagolt arctörlő kendővel, ami annyi plusz műanyagcsomagolást jelent, hogy még követni is nehéz, de a tusfürdők, testápolók, hajsamponok is mind óriási műanyagflakonokban érkeznek a háztartásba. A fürdőszobai műanyaghasználat ellen pofonegyszerű tenni, az alábbi tippek segítenek egy kicsit zöldebben tisztálkodni minden nap.

Képek forrása: Pixabay

1. Használjon szappant! Nagyon divatos most a krémszappan és a tusfürdő, mert mindenki a régi, hagyományos, bőrt szárító szappanra gondol akkor, ha a fent említettek alternatíváját keressük. Pedig ma már rengeteg illatos, hidratáló, bőrápoló szappan is létezik, jó részük ráadásul környezettudatos csomagolásban érkezik, így nem kell műanyagszennyezéssel sem foglalkozni.

2. Tisztítsa okosan az arcát! Nem kell mindig újabb és újabb arctisztító kendővel mosnia a sminket vagy a nap során rátapadt szennyeződéseket, inkább vegyen egy olyan sminklemosásra alkalmas, újra és újra használható arctörlőt, ami mindenféle vegyszer és flakon nélkül segít letisztítani az arcát. Ha minden kötél szakad, még újra mosható vattakorongokat is vehet az üzletekben.

3. Mondjon búcsút a samponnak is!

Ma már nemcsak jó szappanok, de szappan formában gyártott samponok is léteznek, amelyek ugyanolyan jól működnek, mint a flakonos változatok, csak alig keletkezik belőlük műanyag. Ezeknek ráadásul rendszerint az illatuk is jobb, mint a hagyományos samponoknak.

4. Cserélje le a fogkeféjét!

Rengeteg fogkefét dobunk évente a háztartási hulladékba, ezek minden egyes része műanyagból készül. Ma már viszont kaphatók bambuszból és természetes sörtékből gyártott változatok is, amelyek belekerülhetnek a hulladékba, előbb-utóbb lebomlanak, és nem jelentenek akkora problémát, ha a szemétlerakóba, vagy ne adj isten az óceánokba kerülnek.

5. Újítson a női tisztálkodó szereken is!

A tamponok és betétek a csomagolás miatt is, és saját maguk anyagából kifolyólag is rengeteg hulladékot termelnek. Ma már nagyon sok alternatíva létezik ezekre, amelyek többször használhatóak, és természetes anyagokból készülnek. Mivel ez minden hónapban átlagosan egy hétig esedékes hulladék, érdemes meggondolni, mennyit lehetne a környezeten segíteni akkor, ha itt is áttér a zöldebb megoldásokra.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Treehugger