Rezsi

Önellátó lakásban gondolkodik? Így kezdjen neki a projektnek!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.17. 13:37

Elméletben nagyon jól hangzik egy teljesen önellátó lakás, amely mind az elektromosságot, mind a hűtés-fűtést magának oldja meg. Nem lehetetlen az ilyen, de érdemes tudni, mire kell odafigyelni, ha ilyesmiben gondolkodik. Minden ilyen lakásnak sajátos technológiai mixre lehet szüksége attól függően, hogy hol található, valamint hogy a lakóknak milyen igényeik vannak – de azért van néhány alapvető információ, ami mindegyik megoldáshoz jól jöhet.

Hűtés és fűtés

Több lehetőség van arra, hogy a hálózatról lecsatlakozva, önellátón oldja meg az ember a téli fűtést és a nyári hűtést. Ezek közül a leggyakoribb módszerek, sokszor együtt alkalmazva, a következők:

→ fűtés napenergiával: ha szolárpanelekkel szeretné megoldani a fűtést, akkor biztosítania kell, hogy a napelemek minden évszakban a megfelelő szögben fogják be a napsugarakat, még télen is, amikor a nap alacsonyabban jár az égen. A napenergiás fűtést általában más módszerekkel is kombinálják, mint például a stratégikusan elhelyezett ablakokkal, amelyek elegendő napfényt engednek be, vagy más elosztó mechanizmusokkal.

→ megfelelő szigetelés: ha egy lakás szigetelése jó, akkor sem a hideg, sem a meleg levegő nem áramlik át rajta, ezzel hűtési és fűtési költségeket lehet megtakarítani. A megfelelő szigetelés elengedhetetlen egy passzív önellátó háznál, hiszen ilyenkor nincs olyan sok felhasználható energia a hűtésre és a fűtésre, gazdálkodni kell vele.

→ passzív hűtés és fűtés: a passzív fűtés annyit tesz, hogy a megfelelően pozicionált ablakok beengedik a napfényt, aminek a hőjét a tökéletes szigetelés benn tartja. Erre még rájön az emberi testhő, ezek együtt pedig megfelelő hőmérsékleten tartják a lakást. A hűtést a jól elhelyezett napellenzők, redőnyök oldhatják meg, és érdemes olyan helyre építeni magát a házat is, ha van rá lehetőség, ahol úgy jár a levegő, és úgy érkezik a fény, hogy a hűtést és a fűtést is elő tudja segíteni.

Világítás

Bár a világítást a napenergiával is meg lehet oldani például, sok önellátó ház használja ki a természetes világítást megfelelő ablakpozicionálással, ami biztosítja a napközbeni természetes fényt mindenféle áramhasználat nélkül. Éjszakára LED-lámpákat érdemes bekapcsolni, mert ezek kevesebb hőt bocsájtanak ki, mint a hagyományosak, és kevesebb energiát is használnak el.

Elektromosság

Az önellátó házak általában fotovolteikus energiatermelést használnak, és olyan rendszerekkel is kiegészíthetik azt, mint a szélturbinák, geotermikus rendszerek, vagy a vízenergia. Ezek segítségével az önellátó házak egyébként gyakran több energiát is termelnek, mint amennyit használnak, és vissza is tudnak táplálni a rendszerbe.

Vízellátás

Az ivóvízellátást nehéz megoldani önellátóan, de minden más területen még a vizet is lehet off-the-grid beszerezni. Az öntözőrendszerek és a WC-hez használt víz például pontosan ilyenek, az esővíz összegyűjtése ezekre bevett szokás. Aki viszont tényleg szeretne teljesen önellátó lenni, az kutat is ásathat az udvaron, amiből tisztítás után ivóvizet, és fürdővizet is lehet kinyerni.

 

Címlapkép forrása: Pixabay.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.