NRGreport
Menü

Új gázvezeték építéséről állapodott meg Szerbia és Magyarország

A magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antiæ, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere pénteken Budapesten. 

Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a tranzitszerződés a jövő évre, ami Magyarország ellátását is alapvetően érinti. A gázellátás biztonsága nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés, Magyarország szövetségesei azonban késnek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek elősegíthetnék, az ország újabb forrásokból vásárolhasson gázt - fogalmazott Szijjártó Péter. A miniszter legreálisabbnak a déli irányú potenciális vásárlási lehetőséget, a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalat nevezte.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy Horvátországban még mindig nem kezdődött meg az LNG-terminál építése, Romániában pedig a felfedezett Fekete-tengeri mezők kitermeléséről az amerikai-osztrák konzorcium még nem hozta meg a döntést. Ha a déli útvonal Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül létrejön, akkor az Magyarországnak hosszú távon kiszámítható szállítási lehetőséget jelent - emelte ki.

Szeptemberben kiírják a szerb-magyar határ-összeköttetésre vonatkozó kapacitáslekötési eljárást, amelynek során tízmilliárd köbméteres maximummal számolnak. Az, hogy mekkora beruházást hajt végre Magyarország, attól függ, mekkora kapacitást kötnek le a kereskedő cégek - mondta a miniszter. Szeptember végére lezárják az eljárást, ezután megkötik a kereskedelmi szerződéseket, jövő nyáron megkezdődik az építkezés, és 2021 végére létrejön a szerb magyar interkonnektor - tette hozzá.

Az új szállítási útvonalról szólva Szijjártó Péter elmondta: ha 10 milliárd köbméter kapacitást lekötnek a kereskedő vállalatok és megépül az infrastruktúra, akkor a beérkező 10 milliárd köbméter gáz egy részét fel lehet használni Magyarországon, más részét pedig tovább lehet szállítani más útvonalakon.

Kitért arra is, hogy 2020-ra Magyarország gázellátása biztosított. Az ország közüzemi célokra 4 milliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól, ezen felül a kereskedő cégek jóval többet. A 4 milliárd köbméterből 2 milliárd Ukrajnán keresztül szokott érkezni. Ez egyelőre bizonytalan, ezért olyan megállapodás született az orosz Gazprommal, hogy a 2 milliárd köbméter gázt már ebben az évben beszállítják. Szeptember végére már a magyar gáztározókban lesz a teljes mennyiség, ami jövőre érkezett volna Ukrajnán keresztül - hangsúlyozta. A másik 2 milliárd köbmétert szokás szerint Ausztrián keresztül fogják beszállítani jövőre - tette hozzá.

A szerb bányászati és energetikai miniszter elmondta: szerb oldalon három szakaszon folynak az építkezések, 120 kilométeren már le is fektették a csöveket. A tervek szerint idén december közepére befejezik az építkezést, 2020-ra pedig kiépítik a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi a teljes gázmennyiség szállítását Szerbia felől. Mindkét fél a saját területén viseli a költségeket.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent határozat szerint felhatalmazta az innovációért és technológiáért felelős minisztert vagy az általa kijelölt személyt a szerb-magyar határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodás szövegének végleges megállapítására. Felhívta továbbá az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a  külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy a megállapodás kihirdetéséről szóló törvény tervezetét a megállapodás szövegének végleges megállapítását követően haladéktalanul terjessze a kormány elé.

Forrás: Portfolio