NRGreport
Menü

Térképre tették, hol lakik az a 100 ember, aki a leginkább károsítja a Földet

Ázsiában és Észak-Amerikában él a legtöbb nagy szennyező cég első embere. Magyarországról Bécsig kell elutazni, hogy találkozzunk eggyel.

Száz cég felelős a világ károsanyag-kibocsátásának 71 százalékáért – állapította meg egy jelentés. A Carbon Majors Report 2017-es elemzését szedte most elő a Decolonial Atlas, egymás mellé tette a nyilvánosan elérhető céges információkkal, a végeredmény pedig az: egy térképen látszik, hol laknak azok az emberek, akik a legtöbb káros anyagot termelő vállalatokat irányítják.

Azért nem arról van szó, hogy mostantól bárki bekopogtathat a Gazprom-vezér lakásába, hogy számonkérje a környezetszennyezésért – csak azt tették közzé, melyik városokban élnek a nagy szennyező cégek irányítói. Valószínűleg elsőre nem sokan mondták volna azt, hogy a környezetszennyezés fővárosa Houston lenne, de jobban belegondolva nincs ebben semmi meglepő: hét nagy olaj- és energiacég főnöke él a texasi városban. A listán a második 5 ott élő szennyezővel Jakarta, majd 4-4-gyel következik Calgary, Moszkva és Peking.

© decolonialatlas.files.wordpress.com

Magyarországon egy ember sem él a százak közül, a környékünkről a legközelebbi hely, ahol egy nagy szennyező cég vezetője él, Bécs, az OMV-vezér Rainer Seele lakhelye. A közelben van még a cseh Karviná, az OKD bányászcég első emberének lakhelye, valamint Katowice, ahol a Polska Grupa Górnicza bányavállalat vezetője él.

A leggazdagabb a listáról Vagit Alekperov, a Lukoil vezetője, akinek a vagyonát a Forbes most 20,4 milliárd dollárra becsli, ezzel a világ 47. legvagyonosabb embere. Ahogy az várható volt, a legtöbben az energiaiparból élnek a listán szereplők közül: ennek a száz embernek a kezében van a világ olaj-, földgáz- és szénkitermelési jogának több, mint fele.

Ami pedig a kontinensenkénti bontást illeti: Ázsiából 34-en kerültek fel a listára, Észak-Amerikából pedig 32-en. Ehhez képest már-már jónak számít Európa 19 szennyezővel – már ha azt a három oroszt, aki az Urálon túl él, Ázsiához számoljuk.  Afrikából nyolcan, Dél-Amerikából öten, Ausztráliából pedig egyetlen ember került a 100-ba.

Forrás: hvg.hu