Fenntarthatóság

Annyi műanyagot gyártunk, hogy az újrahasznosításnak semmi értelme

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.21. 10:41

Egész nyugodtan hagyhatja a szelektív hulladékgyűjtést, és dobhatja a műanyagot is a hagyományos háztartási hulladék mellé – legalább is egy kanadai szakértő szerint, aki úgy gondolja, hogy az újrahasznosítás csak egy sebtapasz a környezetszennyezési problémákon, és ennél sokkal többet kellene tenni azért, hogy javítsunk a helyzeten.

Dr. Max Liboiron, a newfoundlandi Polgári Laboratórium a Környezeti Akciókutatásért (Civic Laboratory for Environmental Action Research, CLEAR) igazgatója úgy gondolja, hogy a műanyagtermelés ilyen mértéke mellett az újrahasznosítás olyan, mintha sebtapaszt tennénk egy üszkösödő testrészre. A tevékenységnek semmilyen hatása nincs a környezetre, vagy ha van is némi, az eltörpül amellett, amennyi környezetszennyezést végzünk minden egyes nap még polgári szinten is.

Képek forrása: Pixabay

Liboiron szerint annyira sok műanyagot termelünk, hogy inkább ezt kellene visszaszorítani ahelyett, hogy a már legyártott műanyaggal akarunk valamit kezdeni. Úgy gondolja továbbá, hogy az átlagember törekvései ilyen szinten nem számítanak, az ipari mennyiséggel van a gond – hiába dobáljuk tehát a műanyagpalackokat a szelektív gyűjtőbe, nem sokat segítünk vele a helyzeten.

Persze attól függetlenül, hogy nem ez fogja megváltoztatni a világot, törekedhetünk, és törekednünk is kell a kevesebb műanyag használatára. Így ugyanis kevesebb lesz rá a kereslet, kevesebbet gyártanak belőle, és ha mindenki csak napi egy ásványvizes palackkal használna kevesebbet, azt már a piac is megérezné. Ez egyébként az általános fogyasztásra is érthető: nem a szelektív hulladékgyűjtés a jó megoldás, hanem a minél kevesebb hulladék a mindennapokban is.

A Scientific American is arról ír cikkében, hogy az újrahasznosítás lehetősége inkább csak ront a helyzeten, és nem segít, mivel az embereket abba a fals hitbe ringatja, hogy használják csak nyugodtan az egyszer használható műanyagtermékeket, ha szelektíven gyűjtik őket, azok eltűnnek a Föld színéről. Pedig ez egyáltalán nem így van: a műanyag újrahasznosítása nagyon kevéssé hatékony, és nem segít annyit a helyzeten, mint gondolnánk.

Az Euronews szerint sem az újrahasznosítás a megoldás, bár jobb, mintha csak a hagyományos hulladékba dobnánk a műanyagot. Az újrahasznosítás azért nem elég hatékony, mert a különböző típusú műanyagokat itt nem választják szét, és nagyon rossz minőségű termékeket lehet csak belőlük gyártani, pontosan a keveredés miatt. Átmenetileg segíthet a helyzeten, ha kevesebb fajta műanyagot gyártunk, ami hatékonyabbá tehetné az újrahasznosítást.

A leghatékonyabb megoldás viszont mégis csak az, ha leszokunk az egyszer használatos műanyagokról – szerencsére erre globálisan is egyre több törekvés létezik, és talán hamarosan sikerül egy kicsit leszoknunk a műanyagfüggőségünkről.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.