Rezsi

8 módszer, amivel 2019-ben a legjobban tudja csökkenteni otthona energiaigényét

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.25. 11:57

Rengeteg módszer létezik arra, hogy valaki az otthoni energiahasználatát csökkenteni tudja, mi is adtunk már pár tippet arra, hogyan lehet faragni a rezsiből télen és nyáron is. Az alábbiakban viszont most azt soroljuk fel, hogy mi a nyolc leggyakoribb módja az energiaspórolásnak – általában ezek azok, amelyeket az emberek legtöbbször alkalmazzák, ha környezettudatosabbak akarnak lenni, és egy kicsit kevesebbet fizetnének a villanyszámlára.

1. Figyeljen a mindennapi szokásaira!

Nem kell bármit is vásárolnia ahhoz, hogy kicsit környezettudatosabb legyen, ugyanis ennek nem a költésről kell szólnia – az első és legfontosabb lépés talán az, hogy a mindennapi energiapazarló szokásait változtassa meg. Ha mindig bedugva hagyja a mobiltelefon töltőjét, akkor szokjon rá, hogy kihúzza, fogmosás közben zárja el a csapot, és ne hagyja nyitva a hűtőszekrény ajtaját sokáig. Bármilyen furcsán is hangzik, ezek az apróságok jelentik a legtöbbet a mindennapokban.

2. Cserélje ki az égőket!

Ma már annyiféle környezettudatos LED-égő közül lehet választani, hogy szinte bűn hagyományos, kevésbé hatékony, a környezetét melegítő, rövid ideig világító villanykörtét használni. Cserélje ki az összeset a lakásban!

3. Használjon intelligens elosztókat!

A háztartások energiafogyasztásának jó része érkezik a nem használt, de készenléti módba állított elektromos eszközökből. Használjon intelligens elosztókat, amelyek képesek kikapcsolni, ha egy ideig nem használják őket, vagy egyszerűen válasszon kikapcsolható verziókat, és kapcsolja is ki őket, ha éppen nem használja a beléjük dugott eszközöket.

4. Legyen okos termosztátja!

Nem kell folyamatosan egyenlő hőfokon tartani a lakást: ha nincs otthon, feleslegesen megy a hűtés vagy a fűtés, és jellemzően éjszaka, alvás közben is más hőmérsékletre van szüksége, mint napközben. Ruházzon be egy okos termosztátra, amit előre lehet programozni!

5. Vásároljon energiahatékony eszközöket!

Ha legközelebb elromlik a mosógépe, vagy új hűtőt kell venni, akkor gondoljon a környezettudatosságra is! Vásároljon energiahatékony készülékeket, amelyek élettartamuk alatt kevesebb áramot fogyasztanak, mint a régi társaik.

6. Ne használjon annyi vizet!

Az elektromos eszközökhöz ugyan nincs sok köze, de a rezsiköltségeket nagyon lecsökkentheti a kevesebb vízhasználat, arról nem is beszélve, hogy az igencsak véges ivóvízkészletnek is jót tesz. Ráadásul a vízfűtés energiáját is megspórolja akkor, ha nem folyatja feleslegesen, és ha a csöpögő csapokat és folyó WC-t minél előbb megjavítja.

7. Figyeljen a szigetelésre!

Hiába hűti vagy fűti a házat, ha a nyílászárók átengedik a levegőt, az energia nagyon nagy része elveszik. Ha lehetősége van rá, akkor szereltessen fel jó minőségű, rendesen szigetelt ablakokat és ajtókat!

8. Öltözzön fel, vagy vetkőzzön le!

Felesleges felfűteni a lakást akkor, ha egyébként egy vastagabb pulóver is megoldaná a problémát, és felesleges hűteni is, ha hosszúnadrágban ül otthon, és csak úgy van melege. Öltözzön az évszaknak megfelelően, és ne a kényelemre, hanem a hatékonyságra figyeljen – egyszerűbb a melegben ülni télen, de sokkal jobban jár, ha egy még kellemes hőfok mellett inkább rendesen felöltözik.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.