NRGreport
Menü

Látványos grafikán a bizonyíték a hazai klímaváltozásra

Egyetlen színképbe rendezték Magyarország éves átlaghőmérsékleti értékeit 1901-2018 között. Minél vörösebbre vált a szín, annál nagyobb az eltérés a korábbi időszakokhoz képest. Igen, a melegebb irányba.

Berkeley Earth oldalán megtekinthetők a világ régióinak és országainak - így Magyarország - éghajlatváltozási adatai és az adatokból generált diagrammjai. Nem állítható, hogy jól állna az ország szénája a klímaharcban.

Mindez azáltal nyer további értelmet és fontosságot, hogy a múlt héten kiderült: a magyar kormány szmára a 2050-es karbonsemlegességi céldátum sem fontos. Legalábbis: Magyarország ellenállása miatt sem született meg az az uniós megállapodás, mely az évszázad közepére az EU gazdaságának szén-dioxid-semlegességét tűzte volna ki célul.

Napi.hu

Ez a modernista festménynek látszó színkép pedig a Show Your Stripes alkalmazás segítségével készült, és egyértelműsíti a Berkeley Earth diagrammján is látható problémát. A kék az előző időszakhoz képest hidegebb, a minél pirosabb szín pedig az (annál) melegebb éves átlaghőmérsékletet jelzi.

Forrás: Napi.hu