Vállalatok

Új stratégiával csökkentené a kormány a magyarok szeméthegyét

NRGreport | 2019.06.25. 13:17

A készülő új hulladékstratégia célja, hogy a Magyarországon évente keletkező 3,8 millió tonna kommunális hulladékot jelentősen csökkentse – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, miután megbeszélést folytatott az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosával. 

A hulladék csökkentésének lehetőségei között a miniszter kitért egyebek mellett a keletkező háztartási hulladék szétválogatására.

"Ezen a területen még sok a tennivaló, vannak technikai feltételei, illetve tudatosítani is kell az emberekben, hogy a hulladék erőforrás és nem szemét" – fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy a hulladék anyagában történő hasznosításának gazdasági háttere még nem túl erős Magyarországon, de kialakulóban van, jelentős fejlesztések indultak.

Palkovics László hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a közvetlenül nem hasznosítható hulladékok is a lehető legkisebb arányban kerüljenek lerakókba; van egy része ennek a hulladéknak, amelyet energetikailag lehet hasznosítani – tette hozzá.

Palkovics szavait az MTI által kiadott bővebb anyag pontosította:

"Magyarország nem szeretné növelni hulladékégetési kapacitását, de a már meglévőt modernizálnák annak érdekében, hogy alkalmas legyen sokkal jobb hatásfokú, a környezetet nem, vagy kissé terhelő energetikai hasznosításra."

A következő időszakban több projektet fognak ennek érdekében elindítani. Palkovics László kiemelte azt is, hogy létrehozzák a hulladékgazdálkodással foglalkozó kutatási hátteret, erre az uniós programokban jelentős támogatást lehet elnyerni; az innovációs tárca megvizsgálja ennek lehetőségét.

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosa egyebek mellett felhívta a figyelmet az uniós finanszírozási lehetőségekre, például a LIFE programra és a Horizon2020 programra. Kiemelte azt is, hogy a nemzeti körforgásos gazdaság kereteinek kialakításához az EU további pénzügyi támogatást is biztosít Magyarországnak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.