NRGreport
Menü

Eladhatja áramkiskereskedelmi üzletágát Magyarországon az E.ON

Egyik versenytársának az eszközeit veszi meg az E.ON, ezért több piacon eszközöket kell eladnia, hogy megfeleljen a versenyjogi szabályoknak. Többek között magyarországi eszközöket is értékesíthet a vállalat. 

Tavaly áprilisban az E.ON ajánlatot tett az egyik rivális szektortárs, az Innogy hálózati és kiskereskedelmi eszközeire, a felvásárláshoz azonban az európai versenyjogi hatóságok engedélyére is szükség van.

Ahhoz, hogy az E.ON megfeleljen a versenyjogi szabályoknak, valószínűleg el kell adnia néhány eszközt. A német energetikai vállalat tegnap bejelentette, hogy kész eladni egyes magyarországi és csehországi és németországi eszközeit, hogy elháruljanak az Innogy felvásárlásának versenyjogi akadályai.

Magyarországon az energetikai eszközök egy részéről, Csehországban a gázüzletágról és az áramtermelésről, Németországban pedig 260 ezer hőellátásban részesülő ügyfélről és 32 elektromosautó töltőről lehet szó.

Az Európai Bizottság az Innogy felvásárlásával kapcsolatban versenyjogi szempontból aggályokat vetett fel, itt Magyarország esetében arról van szó, hogy ha az E.ON mellé az Innogy magyarországi eszközei, az Elmű és az Émász is a cég portfóliójába kerülne, az ahhoz vezetne, hogy a vállalat túlságosan hangsúlyos lenne a magyar piacon. Az E.ON kötelezettségvállalási javaslatot küldött az Európai Bizottságnak, hogy eloszlassa a piaci aggályokat, a javaslat szerint az E.ON értékesítené a vállalat magyarországi áramkiskereskedelmi üzletágát. A javaslatot követően egy piaci teszt következik, amelyben egy bevett eljárás során az Európai Bizottság kiválasztott piaci szereplőket kérdez meg a javaslatról. A javaslatok megvalósítására az Innogy tranzakció lezárását követően kerülhet sor, ami 2019 második felére várható.

Magyarországon az E.ON áramhálózati társaságai a Dunántúlon és a Tiszántúl három megyéjében juttatják el a villamos energiát a végfelhasználókhoz, gázhálózati társaságai a Dunántúlon hat megyéjében működnek. Energiakereskedelmi vállalata közel két és félmillió ügyfelet lát el villamos energiával az egyetemes szolgáltatás keretében, valamint több tízezer kis-, közepes és nagyvállalatot árammal és földgázzal a versenypiacon. Emellett az E.ON Hungária csoport számos egyéb, speciális energiatermelési projektekkel, új energetikai megoldások és termékek kialakításával és tanácsadással foglalkozó szervezeti egységgel is rendelkezik.

Forrás: Portfolio