Innováció

Megvalósul a nagy ötlet: napfénnyel tisztítaná a vizet a szegedi találmány

NRGreport | 2019.06.26. 13:36

A nanotechnológia és a fotokatalitikus eljárások ötvözésével olyan víztisztító berendezésen dolgoznak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), mely milliók életére lehet kihatással a jövőben: kivonja a szennyezés jó részét a vízből. A kutatók úgy tervezik, idén novemberben előállnak a prototípussal.

A világ édesvízkészleteit a mezőgazdaság, az ipar és a polgári túlhasználás és kibocsátás egyaránt veszélyezteti, mert az emberi tevékenység különbözőféleképpen, de szennyezi a vízkészleteket. Szegeden olyan berendezés prototípusának kifejlesztésén dolgoznak, amely képes lehet a nyugati világban a mezőgazdaság és a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait eltávolítani az édesvizekből – közölte az intézményt. A cél érdekében az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének munkatársai együttműködnek az indiai Amity Egyetem (Noida) Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportjával, valamint hazai ipari partnerekkel.

Idehaza és Európában a mezőgazdasági szermaradványok és felhalmozódásuk, míg Indiában a textilipar szerves vegyületei okoznak gondot a vízkészletben. Azonban ugyanilyen probléma, és erről rendszeresen lehet olvasni a sajtóban, hogy az európai vizekben jelentős mértékű benzodiezapin-bomlástermékek, vagy éppen a fogamzásgátlókból a tisztított szennyvízen át az édesvizekbe jutó hormonmaradványok találhatók – emlékeztet az SZTE közleménye. Utóbbiak egyértelműen a lakossági vízterhelés miatt jutnak a vizeinkbe, és a szegedi egyetem reményei szerint a víztisztító-fejlesztés képes lehet ezen szermaradványok eltávolítására is a vizeinkből.

"A hazánkban gyakran gondot okozó gyógy- és növényvédőszer-maradványok, illetve a partnerországban problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyező anyagainak hatékony lebontására egyaránt alkalmas, félüzemi méretben is gazdaságosan működtethető készüléket tervezünk" – árulta el Hernádi Klára, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára. Magyarázata szerint ez a zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú, a látható fény energiájával működő, hosszú élettartamú fotokatalizátor már a napfény jelentős hányadát képes hasznosítani, ezáltal képes a szerves anyagokat a vízben ártalmatlanítani, vagy felületkezelt helyeken biológiailag fertőtleníteni. A fotokatalizátorok felületén a fény mintegy "kikezdi" ezeket a szerves anyagokat, mindegy, hogy az indiai szerves anyag, vagy éppen gyógyszer- vagy növényvédőszer-maradvány.

Az idén november 30-ig tartó – 55,5 milliós magyar–indiai kutatási támogatást elnyert – projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, termékké való fejlesztésének lehetőségét megvizsgálják. A prototípus kifejlesztése nemcsak a projekt lezárását jelentené, olvasható az egyetemi közleményben, hanem épp a kezdete lehetne a további fejlesztéseknek. A szegedi szakemberek egy olyan készüléket alkotnának, ami alkalmas a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és a textiliparban keletkező, a szennyvizekbe, majd az édesvizekbe jutó különféle káros szerves szennyező anyagok hatékony lebontására.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.