NRGreport
Menü

Tornázza lejjebb a hűtési költségeket anélkül, hogy megsülne a lakásban a nyáron

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-06-27 17:11

Nagyon sokan a fűtési szezontól tartanak inkább az energiafelhasználás és a megnövekedett rezsi miatt, pedig nyáron, a hőségben is belefuthatunk olyan helyzetbe, hogy nagyon megnő a villanyszámla. Lehet viszont anélkül csökkenteni a rezsit ilyenkor is, hogy megsüljön a lakásban - néhány tippel segítünk kibírni a hőséget energiahatékonyan.

  1. Vizsgáltassa meg a légkondiját! Lehet, hogy nem is megfelelően működik, és nem hűt olyan hatékonyan, mint amennyire tudna. Ez a nyári megfelelője annak, hogy az utcát fűti télen: a rendszer dolgozik, de nem érezni annyira a hatását, mint lehetne. Évente érdemes ránéznie a szakembernek a rendszerre, és ilyenkor nem árt kitisztíttatni sem, hogy ne lőjön baktériumokat a lakásba.

  2. Vegyen programozható termosztátot! Ezzel sokkal ügyesebben tudja kontrollálni a lakás hőfokát. Az ideális az, ha 25 Celsius-fokra állítja be, vagy még annál is melegebbre, ha bírja, ennél hűvösebb ugyanis már akár 3 százalékkal megnövelheti a villanyszámlát. Nem érdemes hirtelen nagyon hidegre hűteni a lakást, aztán visszatenni emberi hőmérsékletűre a termosztátot, mert ilyenkor a hűtés rengeteg energiát emészt fel feleslegesen.

  3. Használjon ventilátorokat! Egy kis légmozgás rengeteget segíthet, ha úgy érzi, túl meleg van a lakásban - nem biztos, hogy rögtön a klímát kell bekapcsolni ilyen esetben. Arra viszont érdemes emlékezni, hogy a ventilátor nem a lakást hűti, hanem az embereket benne: a légmozgástól nem lesz hidegebb, egyszerűen a hőérzetünk változik meg. Felesleges olyan szobában járatni, ahol nincs benn éppen senki. Ennek ellenére nagyon jó kiegészítője lehet a légkondinak, mivel minimális áramot fogyaszt, és sokkal inkább környezetbarát megoldás is.

  4. Ellenőrizze a szigetelést! Ez nem csak télen jelenthet gondot, nyáron, ha hűteni akar, akkor is hasznos lehet, ha jól szigetelnek a nyílászárók. Hosszútávon sokkal kifizetődőbb ezt helyrehozatni, mint folyton az utcára hűteni és fűteni, így inkább áldozzon rá egy kicsit nagyobb összeget, ami rövid időn belül meg is térül.

  5. Húzza le a redőnyöket! A nem kívánatos meleg legalább 30 százaléka az ablakokon keresztül érkezik a lakásba, ami nem is csoda, hiszen ezen keresztül jön a napfény is, ami felmelegíti az egész házat. Ezzel akár 2 százalékot is spórolhat a villanyszámlán, hiszen nem kell annyit hűteni a helyiségeket. Ez kifejezetten a délre és nyugatra néző ablakoknál fontos tipp.

  6. Engedje be az éjszakai levegőt! Nem kell estére is bekapcsolva hagynia a légkondit, egész egyszerűen nyissa ki a leredőnyözött ablakokat, és engedje be a természetesen hűvös levegőt! Nagyon ritkák az olyan napok, amikor éjszakára ne hűlne le egy kicsit a hőmérséklet. Ilyenkor hagyja, hadd járja át a huzat a lakást, nyisson ki minden ablakot, és aludjon a természetesen hűvös hálóban!

 

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport, Nagy Nikoletta