Rezsi

4 ok, hogy inkább megjavítsa, mint kidobja a használati tárgyait

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.03. 10:36

A 21. században a fogyasztói társadalom hozzászokott, hogy bármit, ami elromlik, inkább kidob, és nem megjavíttat – a szentimentális értékeken kívül viszont a környezetnek is jót teszünk azzal, ha nem a kukában landol azonnal az, ami már nem működik, hanem megpróbálunk először új életet csiholni bele. Igaz ez az elektromos eszközöktől kezdve a ruhákon át a különböző bútorokig – mindig próbáljuk megjavítani, mielőtt búcsút veszünk tőle!

Régen akkor voltunk büszkék egy ingóságra, ha az kiállta az idő próbáját, sokáig működött, és nem kellett újat beszerezni helyette. A fogyasztói társadalom nyomása viszont teljesen átalakította a szemléletmódunkat: az a jó, ami új, fényes, nem használtuk még, és a legmodernebb. Csakhogy ezzel a környezetnek és a pénztárcánknak sem jó, arról nem is beszélve, hogy mennyi felesleges hulladékot termelünk, ami sok esetben még veszélyes hulladéknak is minősül, hiszen a mobiltelefonokat például, amelyeket gyakran cserélünk, nem szabad a hagyományos háztartási hulladékba helyezni.

Forrás: Pixabay

A Treehugger négy érvet hozott fel amellett, hogy miért is jobb, ha először mindent megpróbálunk megjavítani, amit meg lehet, ahelyett, hogy azonnal lecserélnénk.

  1. A javítással segítjük a környezetünket.

A Földnek véges tartalékai vannak azokból a dolgokból, amelyeket mi arra használunk, hogy különböző használati tárgyakat gyártsunk magunknak. Arról nem is beszélve, hogy milyen őrületes mennyiségű hulladékot termelünk akkor, ha meg sem próbáljuk megjavítani vagy megjavíttatni az elhasznált dolgainkat. 2014-ben a gazdasági tevékenységekből és a háztartásokból származó hulladék teljes mennyisége az EU-28-on belül 2503 millió tonna volt; az EU-28-ban ez volt a legnagyobb mennyiség a 2004-2014 közötti időszak alatt. Ezért érdemes először gondolkodni, mielőtt újabb darabot adunk ehhez az elképesztő hulladékmennyiséghez.

  1. A javítás jobb, mint az újrahasznosítás.

A javításhoz szükséges munka, felhasznált anyag és kibocsájtás sokkal kevesebb, mintha újra le kéne gyártani a szóban forgó tárgyat nyers anyagokból. Az újrahasznosítás sem fogja megmenteni a bolygót – arról például, hogy a műanyag újrahasznosításának mennyire nincs semmi értelme, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

  1. A javítással pénzt spórolhatunk.

Szinte mindenre igaz, hogy megjavítani olcsóbb, mint egy újat beszerezni – az a ritkább, amikor jobban megéri teljesen lecserélni. Különösen igaz ez az olyan termékekre, amelyeket mi is meg tudunk javítani, nem kell fizetnünk valakinek, hogy tegye meg helyettünk. Ráadásul az új termékek rendszerint sokkal drágábbak, és túlárazottak, mint a régebbi darabok.

Forrás: Pixabay

  1. A javítás tanít valamit.

Ha nem úgy javíttatjuk, hanem mi magunk javítjuk meg a termékeket, máris megtanulunk valamit, amit addig nem tudtunk. Lehet, hogy ez csak egy lyuk bevarrása a nadrágunkon, de máris sokkal jobban megy, mintha meg sem próbáltuk volna. A javítás új tudást is ad a kezünkbe.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.