Vállalatok

Belerúgtak az olaj- és gázcégekbe – komoly pénzektől eshetnek el

NRGreport | 2019.07.04. 13:17

Az eddigi olaj- és gázipari szektor nevét "nem megújuló energiaszektorra" változtatta a FTSE Russel indexszolgáltató cég. Az iparágat ezzel egy kategóriába lökték a szénbányákkal, s van aki szerint komoly befektetői pénzektől eshetnek el képviselőik.

Újabb rúgást kapott a napokban az amúgy sem túl jó imázzsal rendelkező gáz- és olajszektor, az egyik legfontosabb globális indexszolgáltató  cég, az FTSE Russel ugyanis az iparágat átkeresztelte "nem megújuló energiaszektorra". Az ok egyszerű, az indexszolgáltató cégek már régóta törekednek arra, hogy az erősen szennyező iparágakat valahogyan elkülönítsék a környezetbarátabb és fenntarthatóbb technológiákat alkalmazóktól, a felelős befektetési stratégiák terjedésével ugyanis egyre nagyobb erre a befektetők igénye – írja a Financial Times.

Ugyanakkor vannak olyan elemzők akik, szerint az új kategória elnevezés további nehézségeket okozhat a szektor cégeinek. A lépéssel az olaj és- gázipari cégek egy kalap alá kerülnek a szénbányászattal – mondta Al Stanton, az RBC Capital Markets elemzője.

A BP, a Royal Dutsch Shell és más az Egyesült Királyságban jegyzett kitermeléssel és finomítással foglalkozó cégek, mint például a Cairn Energy vagy a Tullow Oil ezentúl a nem megújuló energiaszektorba sorolódnak. A zöld energiával foglalkozó cégek, amelyeket korábban alternatív energiaszektorhoz soroltak a "megújuló energiaszektor" besorolást kapták.

Nem túl szerencsés az olaj- és gázipari cégeket még inkább eltávolítani az átlagos cégektől. Ez lehetővé teszi ugyanis a befektetők számára, hogy az ilyen cégek részvényeit könnyebben kihagyják portfólióikból. Jobb lenne egy kis lehetőséget hagynia valamilyenfajta átmenetre – mondta Stanton.

Mike Tholen, a brit Olaj és Gázipari szövetség kutatási és kitermelési politikáért felelős igazgatója csak annyit fűzött hozzá, remélik, hogy az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás felé történő elmozdulásnak lesznek nem kívánt következményei – írja a lap.

A nagyobb indexszolgáltatók indexeit gyakran használják arra a befektetők, hogy ezek alapján szerezzenek kitettséget egyes szektorok irányában. Sokszor nem egyedik cégek részvényeit veszik csak, hanem teljes szektorokat, azokat a részvényeket, amelyek egy-egy indexben, vagy szektor-alindexben szerepelnek. Sok tőzsdén jegyzett alap is ezen indexeket követi portfóliója felépítésénél. Susan Quintin, az FTSE Russel termékfejlesztésért felelős igazgatója az FT-nek azt mondta, a lépéssel jobb lesz az áttekinthetőség.

A közelmúltban döntött úgy egyébként a norvég állami vagyonalap – a világ egyik legnagyobb ilyenje – hogy portfóliójában ezentúl nem tart olyan cégek részvényeiből, amelyek kizárólag kutatással és kitermeléssel foglalkoznak. Az ezermilliárd dollárnyi vagyont kezelő alap az FTSE Russel kritériumrendszerét használja annak eldöntésére, mely cégek részvényeitől váljon meg, s így az új besorolás azt is érintheti, mely cégek kerülnek az alap feketelistájára.

Azt, hogy melyik cég kerül bele az új, "nem megújuló" kategóriába az dönti majd el, hogy mi árbevételének elsődleges forrása. Így ha egy cég más bevételi források felé diverzifikál, akkor megúszhatja az átsorolást. A Londoni Értéktőzsde már ezen a héten bevezeti az új kategóriaelnevezést, a Russel US Index és az FTSE Indexes jövő júniusig illetve szeptemberig haladékot ad, hogy a befektetők fel tudjanak készülni az átmeneti időszakban a változtatásra.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.