Rezsi

Tippek, hogyan mosson kevesebb ruhát idén

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.04. 15:11

Miért is olyan nagy baj, ha ész nélkül mossuk a ruhákat akkor is, ha azok nem feltétlenül olyan koszosak, hogy rájuk férjen – most ahhoz adunk tippeket, hogyan mosson kevesebbet, és védje ezzel együtt a környezetét is.

Képek forrása: Pixabay

1. Vásároljon természetesebb anyagokat!

Lehet, hogy kicsit drágább természetes, szívósabb anyagú ruhákat beszerezni, de garantáltan tovább bírják, és ritkábban kell őket mosni, mint a gyengébb anyagú társaikat. A természetes anyagok ráadásul sokkal kevésbé tartják a szagokat, mint a szintetikus darabok. Egy gyapjúzoknit például háromszor-négyszer lehet hordani mosás nélkül, és ugyanez a helyzet a gyapjúból, kenderből vagy pamutból készült felsőrészekkel is. Lehet, hogy a szintetikus olcsóbb, de az biztos, hogy gyakrabban kell mosni, és hamarabb el is használódik, mint a természetes.

2. Szellőztesse ki a ruhákat!

Erre nagyon kevesen gondolnak, pedig valójában rengeteget számít: viselés után szellőztesse ki a ruhaneműket, ezzel elkerülheti, hogy a szennyeskosárban feleslegesen büdösödjenek, és azt is, hogy rögtön mosni kelljen őket. Ha egy ruhanemű ugyanis nem kifejezetten szagos, csak viseltes, szellőztetés után még simán fel lehet venni újra – persze ez a fehérneműkre nem vonatkozik, sokkal inkább a nadrágokra és a felsőruházatra.

3. Mossa ki csak a szennyeződést!

Ha foltosodik a ruha, nem feltétlenül kell az egészet kimosni – ha van rá lehetősége, foltmentesítsen, és csak ott mossa ki az anyagot, ahol tényleg szükséges! Ez különösen hasznos tipp lehet kisgyerekes szülők számára, akik akár naponta többször is küzdenek hasonló problémákkal. Ha a gyerek rendre leeszi a felsőjét, nem biztos, hogy az egészet a mosógépbe kell dobni!

4. Gondolja át, mi számít tisztának!

Nyilvánvalóan senki nem szeretne koszos ruhákban járni, és olyanokban sem, amelyek már méterekről bűzlenek. De manapság annyira hajszoljuk az extra tisztát, a makulátlant, hogy elfelejtjük: nem is biztos, hogy baj, ha egy pólót kétszer hord az ember mosás nélkül. Próbáljon meg kevésbé az elvárásoknak és a szokásoknak megfelelni, és inkább nézze logikusan: tiszta az a póló, amit ki szeretne mosni, mert egyszer már viselte? Rossz a szaga, foltos, sárgul? Ha nem, akkor egészen nyugodtan vegye fel újra mosás nélkül is – nem az a lényeg, hogy mindig frissen mosott ruhaneműben legyen. A környezetnek, a rezsinek és a mindennapi rutinjának is jót tesz, ha nem mos olyan gyakran.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.