Fenntarthatóság

Öt könyv, amiből kitanulhatja, hogyan legyen környezettudatosabb

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.05. 14:37

A környezettudatosabb életmódnak nagyon nehéz nekiállni, főleg úgy, hogy újra és újra ellentmondásos információk érkeznek az emberhez milliónyi irányból. Az alábbi könyvek viszont megbízhatók, és bárkit elindíthatnak azon az úton, ami a fenntartható élet felé vezet.

Daniel Goleman: Zöld ​út a jövőbe

A szerző a könyvben megmutatja, hogyan hatunk a környezetre mindazzal, amit előállítunk, vagy vásárolunk, és hogy mit tehetnénk azért, hogy környezettudatosabbá tegyük mindezt. Eloszlatja az olyan tévhiteket, amelyek könnyen megtéveszthetik az átlagfogyasztót: a gyógynövényes samponban olyan vegyi anyagok vannak, amelyek nemcsak szennyezik a környezetet, de saját egészségünket is veszélyeztetik, a biopamut ruháink pedig veszélyeztetik az azokat gyártó munkások életét, hiszen a színező festék anyagától komoly betegségeket kaphatnak. A könyvben megismerhetjük a környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit, és azt is, hogy miként tudnánk ezeken javítani.

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Aki ismeri az Ökoanyu blogot, annak nem fog újat mondani Nagy Réka neve, de még az is biztosan hallott már róla, akit eddig a környezettudatosság annyira nem foglalkoztatott. Az Ökoanyu a konyhában fontos problémákra világít rá, fáradhatatlanul kutatja fel az újabb trendeket, jár a teflon, a pálmaolajat tartalmazó pattogatott kukorica rejtélyének nyomában és beszámol a reményteli tendenciákról. Rengeteg olyan terméket veszünk meg ugyanis, amelyek környezetszennyező módon készülnek, felesleges a csomagolásuk, vagy amelyeket egész egyszerűen soha nem fogunk elfogyasztani, és ételhulladék lesz belőlük. Ez a könyv segít abban, hogy a bevásárlás és a konyha is zöldebb legyen.

John Javna: Hogyan ​mentsük meg a Földet?

Ez a kötet elsősorban gyerekeknek szól, de a szülőknek is hasznos lehet: apró tippeket ad arra, hogyan mentsük meg otthonról indulva a Földet, és képbe hozza a kis lurkókat azzal, miért is kell ilyesmire gondolniuk. Izgalmasan segíti a gyerekek környezettudatosabbá válását például azzal, hogy szivárgásdetektívekké teszi őket, vagy gilisztát tenyésztet velük. A fiatalok izgalmasan tanulják meg a zöld életmódot, és észre sem veszik, ahogy megváltozik a gondolkodásmódjuk a bolygóról.

Gulyás Emese (szerk.): Tudatos vásárlók könyve

A Tudatos vásárlók könyve a 2004 óta megjelenő Tudatos Vásárló magazin első tizenhárom számából tartalmaz némileg átdolgozott, bővített és felfrissített válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében. Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok – mindez egy kötetben.

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

A szemetünk a világ egyik legfontosabb környezetszennyezési problémájává nőtte ki magát, annyira, hogy egész kontinensnyi szemétsziget úszik a Csendes-óceánon, amivel nem tudunk egyelőre mit kezdeni. Ez a könyv elmagyarázza, miként tudjuk megoldani azáltal, hogy megszüntetjük a szemét fogalmát. Ahhoz, hogy hulladéktudatosak legyünk – mondja – először meg kell értenünk a hulladék „létét”, majd változtatnunk kell azon, ahogyan létrehozzuk? Végül pedig újra kell gondolnunk, mihez kezdjünk vele. Szaky bebizonyítja, hogy az összes szemétben érték rejlik, a használt rágógumitól kezdve a chipses zacskón keresztül a cigarettacsikkig.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.