Fenntarthatóság

Még nagyobbat robbant a napelempiac, mint ahogy eddig gondolták

NRGreport | 2019.07.08. 09:02

A következő 3 évben elképesztő sebességűre gyorsul az új napelemes termelőkapacitások megjelenése az európiai energiarendszerben – egy friss elemzés szerint 2024-re megduplázódik a jelenlegi installálási volumen, amivel már átléphető a 250 gigawattos (GW) határ.

Cleantechnica szúrta ki, hogy a Wood Mackenzie friss energetikai prognózisa szerint az új európai napelemes berendezések termelőkapacitása a következő években megduplázódik. Az elemző-tanácsadó-prognóziskészítő cég június végén Európai napelempiaci kilátások 2019 címmel közzétett szektorelemzése azt valószínűsíti, hogy 2023 végére az európai összpotenciál meghaladja a 250 GW-ot, az éves növekedés akkorra pedig már eléri a 20 GW-ot is.

A Wood Mackenzie azonban az erőviszonyok átrajzolódásával már nem számol. Szerintük Németország továbbra is ülhet majd a babérjain annak köszönhetően, hogy 2019-2014 között egymaga 21 GW új napelemes termelőkapacitást telepít a rendszerébe. Ami a nemzeti napelem-potenciál növekedés méreteit illeti: Spanyolország szorosan a németek nyomába ér majd, mivel majdnem 20 gigawatt új napelemes erőművi potenciált fog a rendszerébe telepíteni.

A prognózis szerint az EU-ban hét ország lesz képes legalább 5 GW nagyságú napelemes energiatermelést telepíteni 2019-2024 között, 18 ország lesz viszont a jelezett időintervallumban legalább 1 GW-ot telepíteni volt képes.

Magyarországon tavaly decemberben 640 MW napelemes energiatermelő potenciál dolgozott, többségük még háztartási kiserőmű. A zöldáram ártámogatási rendszerének váltása előtt, 2017-ben azonban több mint 2000 MW nagyobb, akár ipari méretű fotovoltaikus erőműre adott ki az energiahivatalt létesítési engedélyt, melyeknek az eredeti tervek szerint 2019 végére meg kellene épülniük (különben az engedély érvényét veszti). Ennek köszönhetően a korábban évekig kormányzati nyomásra mellőzött magyar napelem-telepítési tempó felpörgött. A 2018 végén Brüsszelben leadott, 2030-ig szóló energetikai és klímatervben 4000 MW napelemes potenciál szerepel.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.