NRGreport
Menü

Elképesztő üzlet lesz a jövőben a légkondicionálás

Míg az Egyesült Államokban elterjedt a légkondicionáló, addig Németországban például szinte senki sem használja a berendezést, noha a német fővárosban június végén 37 fok meleg volt. A Bloomberg írja, hogy Kínában is elterjedtebb a légkondicionáló, mint például Indiában vagy Indonéziában.

Szakértők arra számítanak, hogy a jövőben ez az arány megváltozik: még jobban elterjednek majd a készülékek, köszönhetően a népesség növekedésének, a javuló jövedelmeknek és annak, hogy a légkondik ára csökkenni fog. Egy számítás szerint a jelenlegi 1,6 milliárd helyett az évezred közepére 5,6 milliárd légkondicionáló lesz a világon. Arra figyelmeztetnek, hogy mindez egy ördögi kör: a globális felmelegedés hajtja a légkondicionálók terjedését, ami viszont növeli a szén-dioxid-kibocsátást. Utóbbitól még melegebb lesz.

Azzal is számolni kell, hogy az áramfogyasztás is megugrik, 2050-re több, mint 140 százalékkal.

A Bloomberg arra hívja fel a figyelmet arra, hogy az épületek fűtésére és hűtésére fordított energia messze nem kap akkora figyelmet, mint például a közlekedés. Az elektromos autókkal gyakrabban foglalkoznak, mint például a zöldházakkal, vagy a passzívházakkal.

Forrás: hvg.hu