Vállalatok

Hat új atomreaktort épít Lengyelország

NRGreport | 2019.07.10. 11:56

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább hat atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy húsz százalékát fogja atomenergiával fedezni, írja az MTI.

Piotr Naimski

Piotr Naimski

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban kedden elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat atomreaktor blokkot tervez építeni, amelyek 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy húsz százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre. 

Az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel a biztos elmondása szerint, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen "egynél több, valószínűleg kettő" atomerőművet tervez építeni. A nukleáris erőmű technológia lehetséges beszállítóját egyelőre nem nevezték meg, de korábbi hírek szerint a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható. Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.