Rezsi

Több százezer ellenőrzéssel mennek elébe az energialopásoknak

NRGreport | 2019.07.10. 10:36

Az illegális beavatkozások nemcsak anyagi veszteséget okoznak a szolgáltatóknak, hanem, életeket is veszélyeztetnek.

A csökkenő tendencia ellenére a ma is gondot jelent Magyarországon az energialopás, ezért a Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) éves szinten 400 ezer ellenőrzést hajt végre. A vállalat közleményében arra figyelmeztet, az illegális beavatkozások nemcsak anyagi veszteséget okoznak a szolgáltatóknak, hanem, életeket is veszélyeztetnek.

Mint írták, az elkövetők illegális rákötésekkel, illetve a mérőóra manipulálásával, a fővezeték megcsapolásával igyekeznek csökkenteni energiaszámláik összegét.

A jelenséggel minden fogyasztó szegmensben találkoznak a szakemberek.

Felhívták rá a figyelmet, hogy szakembereik évente közel 400 ezer esetben végeznek helyszíni ellenőrzést az NKM ellátási területén, így előbb utóbb mindenhova eljutnak a kollégáik. Az illegális beavatkozás mindig nyomot hagy és ha szabálytalanságot találnak, annak súlyos anyagi vagy akár jogi következményei is lehetnek a szerződött partnerükre nézve, hangsúlyozzák.

Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto/AFP

Az áramlopásból adódó kisebb-nagyobb anyagi veszteségeket okozó problémák, így például az áramingadozás, kisebb üzemzavar, még a legenyhébb következmények.

Az NKM szakemberei ellenőrzéseik során az áram – és gázfogyasztáshoz kapcsolódó szabálytalanságok számos példájával találkoznak.

„Egyrészt a bűncselekményt rejtő megoldások térnyerése, illetve az, hogy a barkácsolók az ideiglenes költségcsökkentés érdekében bárki életét hajlandók kockára tenni, még akkor is, ha a szabálytalanul módosított berendezések közelében az áramütés veszélyének saját gyermekeik, családtagjaik és szomszédjaik vannak leginkább kitéve” – sorolják a riasztó jelenségeket a tapasztalatok alapján.

Az ellenőrzési célpontokat két fő forrásból állítják össze az NKM szakemberei. Ez egyik a számlázási rendszerből kockázatértékelés alapján kiszűrt gyanús esetek, mely lehet például nagymértékű fogyasztásváltozás, vagy ha egy fogyasztó a kategóriájához képest keveset fogyaszt. Másik fő kategória a bejelentések, melyet munkatársaik tapasztalnak más jellegű munkavégzésünk során, illetve az állampolgári bejelentések száma is jelentős. Ezen kívül szoros együttműködés van a rendőrséggel, és egyre gyakoribb az is, hogy az egyik eset elvezet a másikhoz, írják.

Az NKM munkatársai gyakran szembesülnek azzal, hogy az ellenőrzést próbálják ellehetetleníteni, vagy éppen nincs otthon az ügyfél.

Az ellenőrzést nem lehet elkerülni – húzzák alá.

Ilyen esetben az NKM munkatársai egy következő alkalommal térnek vissza ellenőrizni, és lehetőség szerint időpontot is egyeztetnek. Az élet-és balesetveszély elkerülése érdekében azonban a szolgáltató a szolgáltatás felfüggesztés lehetőségével is élhet. Ebben az esetben az oszlopon lekötik a csatlakozót, így áram nélkül marad a fogyasztó mindaddig, amíg az ellenőrzést nem teszi lehetővé.

Az NKM ezúton is kéri ügyfeleit, hogy amennyiben tudomást szereznek a villamoshálózaton vagy a villamosberendezésekben okozott szándékos rongálásról, szerződésszegő magatartásról, tegyenek bejelentést a 06 62 565 881 telefonszámon vagy online, az www.nkmaram.hu oldalon a Hálózati károkozások bejelentése menüpont alatt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.