NRGreport
Menü

Új befektető jöhet a TIGÁZ-ba

Vállalatok | NRGreport | 2019-07-10 08:12

Mészáros Lőrinc valamelyik érdekeltsége hamarosan beszáll a TIGÁZ-ba, írta meg az Index. A tranzakció hátterének részletei nem ismertek, azonban a hírek szerint Magyarország legnagyobb gázelosztójának szakmai irányításáért továbbra is a MET Csoport lesz felelős.

A közel 70 éves TIGÁZ nemcsak a hazai energiaszektor egyik meghatározó szereplője, hanem 34 ezer kilométernyi vezetékhálózatával egyben az ország legnagyobb vezetékes földgázelosztója. A több mint 1000 fős vállalat részvényeinek közel 99%-át százalékát tavaly nyáron vásárolta meg a svájci székhelyű MET Csoport az ENI-től. A most felröppent projektszintű partneri együttműködés hírét régóta rebesgetik a piacon, azonban a részeletei egyelőre továbbra sem ismertek.

Az elmúlt év és a jövő

A MET stratégiájában óriási változás nem történt a 2018-as menedzsment-kivásárlás óta. A vezetők az interjúik során többször hangoztatták, hogy az Európa-szinten zajló energiapiaci konszolidációban már egy ideje ismét a méret a lényeg, így stratégiájuk 2012-es meghirdetése óta a cég tevékenysége nem titkoltan növekedésfókuszú. A figyelemre méltó sebességgel épülő eszközportfolió mára földrajzilag is sokszínű:  bár az eszközpark jelentős része továbbra is Magyarországon található, a cég már Szerbiában a NIS energiavállalattal együtt épít szélerőművet. Ahogy bővült a MET eszközportfóliója, úgy alakul át energiakereskedő cégből egyre inkább integrált energiavállalattá. A TIGÁZ-t 2018.június 21-e óta tulajdonolják és működtetik.

Már futó TIGÁZ-os újítások

Történelmileg inkább a fiatalságukra és private equity szemléletű képességükre építő MET viszonylag kevés történelmi problémát cipel magával: nincsenek széntüzelésű erőműveik, vagy épp túlméretezett cégközpontjuk, bonyolult nagyvállalati döntési mechanizmussal. Jól tudják, hogy a diverzifikált eszközportfolió kiépítéséhez nem elég akvirálni tudni, hanem a megszerzett eszközöket aztán jó hatékonysággal működtetni is tudni kell. Lehőcz Balázs Gábor, a TIGÁZ vezérigazgatójaként nemrég komoly átalakításokat helyezett kilátásba Világgazdaságnak adott interjújában, ahol a hálózatfejlesztéseken túlmutatva már lezajlott kultúraváltásról is beszámolt, valamint arról, hogy a belső folyamatok folyamatos megújítása és a hatékonysági szint emelése napi feladata a vezetőknek.

Az 1200 fős Tigáznak jelenleg 22 üzeme működik öt régióban. Egyik futó pilot progjamjuk éppen az ellátási területükből adódó hatékonyabb működést tűzi ki célul: egy új, mobil raktáros rendszer bevezetésével már egy nagyobb gyűjtőfuvarozó látná el az anyagokért naponta utazgató szerelőket, akik  kijelölt csomópontokban vennék át a munkájukhoz szükséges anyagokat, s adnák le a leszerelt eszközöket - így kevesebb raktárbázisra lenne szükség, csökkenne a szállítási idő, út és üzemanyag költség is, azaz több idő juthat az értékteremtő munkavégzésre.  A rendszer jelenleg tesztelés alatt áll, kedvező eredmények esetén kiterjesztenék a Tigáz egész ellátási területére.


Kapcsolódó cikk:

A Status Energy Magántőkealap a TIGÁZ Zrt. közvetett tulajdonosa lesz​


 

NRGreport