Fenntarthatóság

Ezért (is) utazzon kevesebbet repülővel

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.12. 12:11

Az senki előtt nem titok, hogy a repülés messze nem a leginkább környezetkímélő módja az utazásnak. Az viszont új információ, hogy a konteósok által chemtrailnek hívott kondenzcsík tényleg káros lehet a környezetre, csak nem úgy, ahogy az összeesküvés-hívők gondolják: bár hideg, nem hűti a környezetét, inkább még jobban melegíti, ez pedig a repülőforgalom növekedésével komoly problémákhoz vezethet.

Az Atmospheric Chemistry and Physics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány nem fest túl bizakodó képet a jövőről: a Német Légi és Űrrepülési Központ kutatói szerint 2006 és 2050 között a légi forgalom sűrűsödése miatt megháromszorozódik a kondenzcsíkok mennyisége, ami a környezetnek korántsem jelent jót. Ráadásul nemcsak a járatok lesznek gyakoribbak, de több lesz a nagyobb magasságokban közlekedő repülő, ahol jellemzőbb a kondenzcsíkok kialakulása, mint a kicsit alacsonyabban szálló gépeknél. Viszont már a mostani mennyiséggel is érezni, hogy hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, ez pedig csak romlani fog a jövőben, főleg, ha úgy fejlődik a repülőipar, mint ahogyan a szakértők jósolják.

Képek forrása: Pixabay

A konteósok által csak chemtrailnek nevezett, a repülőgép után húzott kondenzcsík ugyanis úgy keletkezik, hogy a gépből kiáramló égéstermék a légkörben lévő vízpárával interakcióba lép, ennek hatására jégkristályok jönnek létre. Ezek a szemcsék percekig vagy akár órákig is a légkörben maradhatnak. Úgy néznek ki, mint a felhők, de egyáltalán nem azok: bár hidegek, nem hűtik a környezetüket, hanem felmelegítik, ezzel pedig hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Eddig nagyrészt arra figyeltünk, hogy a repülőgépek mennyi szén-dioxidot bocsájtanak a levegőbe, azt kevésbé mértük, hogy milyen más káros környezeti hatásuk lehet. Bár az előbbi kétségkívül nagy probléma, most egy újabb negatív következményére derült fény a repülésnek.

"Fontos felismerni a nem szén-dioxidos kibocsájtások hatását is a környezetre, mielőtt kibocsájtáskereskedelmi rendszereket vagy a CORSIA megállapodáshoz hasonló egyezséget hozunk létre" – írja egy sajtóközleményben Lisa Bock, a Német Légi és Űrrepülési Központ munkatársa. A CORSIA az Egyesült Nemzetek nemzetközi légi közlekedés kibocsátáskompenzációra és a kibocsátás csökkentésére vonatkozó rendszere, és egyelőre nem veszi figyelembe a nem szén-dioxidos kibocsájtásokat – mint amilyenek a kondenzcsíkok is. A kutatók úgy vélik, hogy ez rövidtávon még komolyabb következményekkel járhat, mint a repülők szén-dioxid-kibocsátása.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.