Vállalatok

Vajon meddig lesz még OPEC?

NRGreport | 2019.07.12. 07:41

Ma látott napvilágot az OPEC havi jelentése, melyben tovább csökkenhet a kartell kitermelése 2020-ban. Ezúttal nem önszántából lesz kénytelen csökkenti a szervezet a kitermelésén, hanem az Egyesült Államokbeli palaolaj forradalom szorítja ki az OPEC olaját a piacról. 

 

Az OPEC a ma kiadott havi jelentésében alacsonyabb olajkeresletre számít 2020-ban, mint idén. Ne essék félreértés, a globális olajkereslet nőni fog, csupán az OPEC által kitermelt kőolaj mennyiségére vonatkozóan számít a szervezet csökkenő érdeklődésre. A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy a nem OPEC országokból származó termelés várhatóan jobban fog növekedni 2020-ra, mint a globális olajkereslet.

Az OPEC legfrissebb havi jelentésében az szerepel, hogy 2020-ban átlagosan napi 29,27 millió hordó kőolaj igényt fog támasztani a világ a 14 tagot tömörítő kartellel szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy az OPEC olaja iránti kereslet naponta 1,34 millió hordóval csökkenhet 2020-ra éves alapon.

A palaolaj forradalom kibontakozásával igen érdekes helyzetbe találta magát a nagy múltú kartell, ugyanis termelésvisszafogással igyekeznek stabilizálni a kőolaj világpiaci árát, mindezt úgy, hogy az Egyesült Államok pedig folyamatosan növeli kitermelését. Ennek fényében érthető, hogy Donald Trump miért mer bátran szankciókat kivetni Iránra és Venezuelára.

Extrém esetben akár még az is előfordulhat, hogy a hatalmas tartalékokon ülő OPEC tagok az alternatív közlekedési módok elterjedése miatt nem fogják tudni már a jelenlegihez hasonló árszínvonalon pénzzé tenni olajkészleteiket. 2017-es adatok alapján a világ jelenleg ismert készleteinek a 81,9%-a a kartell kezében van. Ezzel szemben a világ olajtermelésének csak nagyságrendileg 30%-át adják.
 

Vajon meddig lesz még OPEC?

 

Forrás: OPEC

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy bár az elmúlt két esztendőben a világ olajkereslete fokozatosan nőtt, az OPEC mégis egyre kevesebb olajat hozott a felszínre.
 

Vajon meddig lesz még OPEC?

Forrás: OPEC

Az anyagban 2020-ra ugyanúgy 3,2%-os gazdasági növekedést várnak, mint 2019-re, és ennek következtében hasonló mértékű bővülésre is számítanak az olajkeresletben. A napi átlagos olajfelhasználás 1,14 millió hordóval növekedhet mind idén, mind 2020-ban, mellyel 2020 év végére elérhető lehet a napi 101 millió hordós szint, mellyel átlépnénk a bűvös százmilliós határt. A tanulmányban kiemelik, hogy olyan lefele mutató kockázatokkal nem számoltak, mint a kereskedelmi háború eszkalálódása, megegyezés nélküli Brexit, vagy a világ feldolgozóiparának tovább folytatódó gyengélkedése.

Az OPEC és szövetségesei az előző héten megújították termeléscsökkentési megállapodásukat egészen 2020 márciusáig annak érdekében, hogy továbbra is magasan tartsák a kőolaj világpiaci árát. További feszültségeket szülhet a kartell tagjai között, hogy a júniusi átlagos napi 29,8 millió hordós kitermelés fél millióval több, mint a 2020-as 29,3 milliós keresleti becslés. Ami azt jelenti, hogy a tagok kénytelenek lehetnek újabb kitermeléscsökkentést végrehajtani. Ne feledjük, a kőolaj értékesítésből származó bevételek igen komoly forráshoz juttatják a tagországok költségvetéseit.

Az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI árfolyama nem reagált jelentősen az OPEC havi jelentésére.
 

Vajon meddig lesz még OPEC?

  NRGreport
Címkék
#olaj   #OPEC+   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.