NRGreport
Menü

A petrolkémiáé a jövő

A finomítás üzletág várható jövőbeli hanyatlásának ellensúlyozásaként az OMV fejleszti petrolkémiai divízióját. A Molnál is hasonló tendenciákat láthatunk. 

Az OMV ma sajtóközleményt adott ki, melyben bejelentették, hogy bővítik petrolkémiai divíziójukat. A BASF-el karöltve fejlesztették ki az új technológiát, mellyel nagy tisztaságú izobutént lesznek képesek előállítani a jövőben. Az izobutén nyersolajból kerül előállításra termikus krakkolással. Ragasztók, zsírok alapanyaga, sőt még a C-vitamin előállítása során is használják.

Az OMV 64 millió eurós beruházást tervez megvalósítani, és egy ISO C4 nevezetű egységet fog építeni a német burghausen-i finomítójába. Még idén nyáron elkezdődhet a kivitelezés, és terv szerint 2020 szeptemberétől már működésbe is állhat az új berendezés. Az ISO C4 a már működő metatézist végző egységben fog helyet kapni, mely a műanyagipar számára fontos propilén előállítását végzi. Ezzel a kombinációval nagy mennyiségű hőenergia kerülhet megtakarításra, az új egység hőigényének 80%-a eddig felhasználatlan erőforrások újrahasznosításából származhat. Az ISO C4 60 000 tonna éves kapacitással fog rendelkezni.

Az OMV részvény jegyzése idén már 16%-kal került feljebb, az aktuális bejelentésnek azonban nincs számottevő hatása az árfolyamra.

A petrolkémiáé a jövő

Forrás: Portfolio