Vállalatok

Az EU szankciókat vezet be a Ciprus melletti olaj- és gázmezőket vizsgálgató Törökország ellen

NRGreport | 2019.07.16. 10:21

Az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett illegális török próbafúrások miatt – döntöttek egynapos brüsszeli ülésükön az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei.

Az uniós külügyi tanács több szankcióról határozott. Ezek között a következők szerepelnek:

→ felfüggesztenek több EU-török magas szintű tanácskozást, például a társulási tanács üléseit vagy a légi szállítási egyezményről szóló EU-török kétoldalú megállapodásokról szóló tárgyalásokat,

→ csökkentik a Törökország mint uniós tagjelölt ország számára elkülönített finanszírozást,

→ korlátozzák az Európai Beruházási Bank hiteleit.

Az EU határozott fellépését Ciprus kérte, miután Törökország a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva két újabb hajót is a térségbe vezényelt, hogy újabb illegális próbafúrásokat végezzen a sziget északkeleti részén. Törökország fenntartja álláspontját, hogy intézkedései összhangban állnak a nemzetközi joggal.

Szakértők becslése szerint a Ciprus közelében található tengerfenék mintegy 227 milliárd köbméter földgázkészletet rejthet.

A megosztott sziget, Ciprus környékén nemrégiben kezdődtek meg a török próbafúrások olaj- és földgázmezők után kutatva a csakis Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével.

Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében. A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

Az Európai Unió az elmúlt hetekben többször szólította fel a török hatóságokat arra, hogy a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, valamint a nemzetközi joggal összhangban tartózkodjanak a Ciprusi Köztársaság önállóságának és jogainak megsértésétől. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.