Fenntarthatóság

Így utazzon fenntarthatóan

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.16. 08:41

Ahogyan a repülőutak olcsóbbá válnak, az emberek egyre többször engedhetik meg maguknak, hogy távoli tájakra utazzanak. Ez azonban nagyon megterhelheti a környezetet, főleg akkor, ha nem figyelünk arra: minél fenntarthatóbban utazzunk. Ha nem szeretne a négy fal közé zárva élni, de ügyelne arra, hogy minél kevésbé bántsa vele a környezetet, fogadja meg az alábbi tippeket!

Mellőzze a repülést!

Ahová csak tud, inkább vonattal menjen, a repülés ugyanis nagyon környezetszennyező. A The New York Times szerint az Egyesült Államok károsanyag-kibocsájtásának 12 százalékáért felelős a repülőgép-közlekedés. Ennél már csak az autózás környezetszennyezőbb, így abban sem érdekes gondolkodni. A leginkább környezettudatos megoldás kétségkívül a vonatozás, ennek van a legkisebb környezeti lábnyoma. Ahová csak teheti, inkább válassza a vonatot, hiszen a külföldi, hosszabb utat megtevő szerelvények már nagyon kényelmesek, nem olyanok, mint a helyi magyar járatok.

Ügyeljen rá, hol alszik!

Ahol lehetősége van rá, válasszon olyan szállást, ahol figyelnek a környezetre! A legjobb az, ha külön ilyen apartmanokban száll meg, de az sem rossz ötlet, ha olyan szállodát keres, ahol kiemelik, hogy alacsony a szénlábnyomuk, kezdenek valamit az élelmiszerhulladékkal, vagy az energiát megújulókból nyerik. Ezt könnyebb kivitelezni egyébként, mint hinné: egy aprócska ciprusi apartman is használhat hőkollektort a melegvíz előállítására anélkül, hogy nagyon reklámozná. Szállás választásánál mindig kérdezzen rá az ilyenekre!

Ne szemeteljen!

Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, de ha minden alkalommal kapnék egy tízforintost, amikor a cigarettacsikket eldobó turistát látok, már gazdag lennék. A szemetelés nemcsak azt jelenti, hogy nem szórom szét az utcán a műanyagpalackot, hanem azt is, hogy figyelek rá: egyáltalán ne hagyjak magam után szemetet. Egy fokkal jobb, ha még össze is szedjük mások után, amit otthagytak, egy palack felvételétől nem leszünk koszosak.

Egyen úgy, mint a helyiek!

Sok értelme nincs elmenni egy helyre, aztán gyorséttermekben tölteni a mindennapjainkat. A helyi éttermek nagyobb eséllyel árulnak olyan élelmiszert, aminek nem kellett a fél bolygót végigutaznia ahhoz, hogy a tányérunkon landoljon, ez pedig sokat segít, ha csökkentenénk a szénlábnyomunkat utazás közben. Kérdezze meg a helyieket, hol érdemes enni, ők tudni fogják, hol kaphatók helyi ételek!

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.