NRGreport
Menü

5 dolog, amit soha nem kéne kidobnia a háztartásból

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-07-18 12:41

Nem is gondolná, mennyi mindent tudunk újrahasznosítani, ha egy kicsit kreatívabban gondolkodunk! A legtöbben azonnal kidobjuk a feleslegessé vált vagy elromlott használati tárgyainkat, pedig akár új életet is lehelhetnénk belőlük, ha akarnánk. A következő öt dolgot például ne dobja ki, inkább találjon nekik új helyet!

Iratcsipeszek

Egy irodában, de még otthon is, az iratcsipeszek úgy fogynak, mint a cukor – egyik pillanatban még rengeteg van belőlük, a következőben meg már csak hűlt helyük van. Pedig ha már nem kellenek az irodában, rengeteg mindenre fel lehet őket használni. Minimalista pénztárcának például tökéletesek a papírpénz összecsiptetéséhez, de képeket is lehet velük felakasztani, vagy éppen kábeleket rendszerezni, esetleg lefogni a fogkrém végét, hogy ne maradjon a tubusban felhasználatlan krém.

Alufólia

Az alufólia kifejezetten környezetszennyező anyag, tekintve, hogy rengeteget használunk belőle a szendvicsekhez és más élelmiszerekhez. Simán újrahasznosítható azonban: leszedheti vele az edényekre ragadt ételmaradékot, fényesítheti vele az ezüstből készült étkészletet, sőt, akár ékszereket is, vagy megélezheti vele az ollókat a házban.

Parafadugó

Ha már a borosüveget újrahasznosítja, miért ne tenné ugyanezt a dugójával is? Egyszerű hirdetőtáblát lehet belőlük készíteni, de ha csak kevés áll rendelkezésére, olyan egyszerű dolgokat is barkácsolhat belőle, mint a vízen lebegő kulcstartó, sőt, akár a fiókok belsejébe is ragaszthatja, hogy becsapódásgátlóként funkcionáljanak.

Műanyagzacskók

Képek forrása: Pixabay

Nagy probléma manapság a műanyagszennyezés, most már ott tartunk, hogy gyakorlatilag mindenben van mikroműanyag, amit eszünk, iszunk és belélegzünk, sőt, a Csendes-óceánon több országnyi szemétsziget úszik. A zacskót éppen ezért ne dobja ki, hanem használja újra: ha van házi kedvence, egy régi párnahuzatot tömjön ki vele, és hagyja, hadd aludjon azon az állat. Ha törékeny tárgyat szállítana, támassza ki zacskókkal, a fürdőtakarításhoz pedig ne kesztyűt, hanem zacskót használjon.

Régi pólók

Ha nem tudja már elajándékozni őket, akkor se dobja ki a régi, megunt pulóvereit! Rengeteg mindenre lehet őket használni a ház körül, tökéletes tisztítórongy válik például belőlük, vagy akár egy kis kézügyességgel különböző kiegészítőket is készíthet az anyagból. Házi kedvenceknek ugyanúgy jó fekhelyet alakíthat ki velük, ráadásul, ha valami mintás darabról beszélünk, akár párnahuzatot is varrathat belőle.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: home.howstuffworks.com