Trading

Nehéz elhinni azt, amit az olaj grafikonján látunk

NRGreport | 2019.07.18. 06:03

Úgy tűnt az amerikai típusú könnyűolajnak, a WTI-nek sikerült talpra állnia az április óta tartó gyengélkedéséből az elmúlt másfél hónapban. Vajon folytatódhat az emelkedés? Nézzük, mit mutatnak a fundamentumok, és a technika! 

Fundamentumok

Fundamentálisan van jó pár lefele mutató kockázat a nyersolaj grafikonját illetően. Mivel az árfolyamot az aktuális kereslet és kínálat határozza meg, ezért vegyük őket sorjában.
 

A Keresleti oldalról jelentkező kockázatok:

→ A jelenleg tartó világgazdasági konjunktúra historikusan a leghosszabb időszakot öleli fel, az Egyesült Államok gazdasága július végére már 121 hónapja fog növekedni. A gazdaság pedig ciklikus, így egyre nő a valószínűsége egy lassulásnak, visszaesésnek.

→ A kőolaj keresletének nagyságrendileg 80%-át a szállítmányozási szektor adja, amely érzékeny a gazdasági ciklusokra.

→ Kína lassulása megfertőzheti az egész világgazdaságot a többi országgal való intenzív nemzetközi kereskedelem következtében.

→ Egy elmérgesedő USA-Kína kereskedelmi háború tovább mérsékelheti a világ kőolaj iránti keresletét.

→ A nagy jegybankok, mint például a Fed elkezdhetik ismét csökkenteni az alapkamatokat, és egyéb monetáris ösztönzőkkel stimulálni a gazdaságot, azonban ennek hatásossága kétséges.

→ Hosszabb távú negatív hatás, de nem szabad elfeledni, az alternatív energiaforrások előretörése a közlekedésben.
 

Kínálati oldal:

→ Lefele mutató kockázat, maga a palaolaj forradalom. Az éllovas Egyesült Államok folyamatosan, jelentősen növeli kitermelését.

→ Az OPEC és Oroszország termelésvisszafogással igyekszik szinten tartani az olajpiac kínálati oldalát, és így stabilizálni az árat. Azonban az OPEC és érdekkörének tagországai jelentős költségvetési bevételt realizálnak a kőolaj termelésből. A bevétel termelés szempontjából pedig nemcsak az ár a fontos, hanem a kitermelt mennyiség is. Így egyre növekedhet az OPEC tagországok közötti feszültség a további termelésvisszafogások kapcsán.

→ A közel-keleti feszültségek növekedése, az USA és Irán viszonyában bekövetkező negatív fordulat, illetve az amerikai hurrikánszezon igaz rövid távon még hajthatja felfele a kőolaj árát.

Mit mond a technikai elemzés?

Június elejétől egy fülescsésze formáció kezdett kirajzolódni a grafikonon, melynek a 60 dollárnál húzódó nyakvonalát július 10-én törte át az árfolyam, ezzel aktívvá vált az alakzat. Azonban az elmúlt napokban kezd visszaesni az árfolyam 60 dollár alá, amely egy úgynevezett bikacsapdát kezd kirajzolni. Ez azt jelenti, hogy számos spekuláns vehetett olajat a fülescsésze láttán, és helyezhette el stop megbízását valahol 60 dollár alatt. Ezért a jelenlegi szituáció jó beszállási pontot jelenthet a kőolaj esésére fogadók számára. Első körben 56 dollárig gyorsan visszaeshet az árfolyam, így amennyiben elesne a tegnapi 59,2 dollárnál elhelyezkedő mélypont érdemes lehet eladási pozíciót felvenni 60,2 dollár köré elhelyezett stoppal, mellyel így egy a lehetséges veszteséghez képest háromszoros nyereséggel kecsegtető ügylet bontakozhat ki.

Nehéz elhinni azt, amit az olaj grafikonján látunk - Fülescsészéből bikacsapda?

Az emelkedésre fogadó spekulánsok pozicionáltsága historikus értelembe véve nem alacsony, mely szintén növeli az árfolyamesésre fogadók esélyét.

Nehéz elhinni azt, amit az olaj grafikonján látunk - Fülescsészéből bikacsapda?

Forrás: Investing.com, CFTC

  NRGreport
Címkék
#befektetés   #olaj   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.