Fenntarthatóság

A fenntartható építkezés öt alapköve – ezekre érdemes figyelni, ha zöld lakást építene

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.19. 07:16

Ha lakásépítésbe kezd, most már jól teszi, ha a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot is számba veszi, hiszen egyre olcsóbb a zöld energia, és egyre inkább trend, hogy a magánházakat is így építjük fel, vagy építjük át. Az alábbi öt alapelv elengedhetetlen a fenntartható építkezéshez, így vegye őket fontolóra, ha környezettudatosabb házat akar magának.

Képek forrása: Pixabay

Képes legyen a természet energiáit lefölözni

Olyan házat építsen, amire könnyen és hatékonyan lehet napelemeket telepíteni, vagy ha tud, olyan helyre építkezzen, ahol szélenergiával is számolhat – a lakossági szélenergiáról ebben a cikkünkben írtunk. Ha már alapból úgy alakítja ki a házat, hogy könnyebb legyen a megújulókat felhasználnia, sokkal hatékonyabban nyerhet áramot zöld forrásokból is.

Minél kevesebb hulladék

A hulladékgazdálkodás minden házban fontos kell, hogy legyen, és nem csak a szelektív hulladékgyűjtés terén. Minél kevesebb szemetet termelnek egy lakásban, annál jobbat tesznek a környezetnek, mivel szakértők szerint a szelektív hulladékgyűjtés már nem elég a hulladékprobléma megállítására.

Fenntartható alapanyagok

Bár az építkezés alapvető anyaga még ma is a beton, a fenntarthatósághoz értő építész szakemberek már az agyagtéglák felé kezdenek áttérni. Az agyag ugyanis nem káros a környezetre, könnyű formázni, és nagyon energiahatékony a téglák elkészítése. Az anyaguk erős és strapabíró, és sokkal inkább környezetbarát, mint a hagyományos megoldások.

Használjon kettős üvegezésű ablakokat!

Ez rengeteget fog segíteni abban, hogy a szigetelés megfelelő legyen, a belső hőmérséklet pedig ideális. Így nagyon sokat spórolhat nyáron a hűtési, télen a fűtési költségeken. A szigetelésre egyébként is érdemes kiemelten figyelni, hiszen rengeteget hozzárakhat a rezsihez, ha nem megfelelő hatékonyságú, és az utcát fűti téli szezonban.

Használja a természet erejét!

Az utóbbi évek egyik legdivatosabb megoldása az úgynevezett zöld homlokzat megoldás, ami annyit tesz, hogy a ház falaira indákat futtatunk fel, ezzel természetes módon hűtjük és fűtjük az épületet. De gondolhatunk itt arra is, hogy megfelelő helyre telepítsen be fákat ahhoz, hogy azok árnyékot adjanak, vagy arra, hogy zöld tetőt alakítson ki, aminek rengeteg előnye van – ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.