Fenntarthatóság

Okos falilámpa, utazástervező app, okos töltésszabályozó – lezajlott az MVM EDISON startup verseny

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.22. 12:30

104 jelentkező közül választották ki az MVM EDISON startup verseny legjobbjait, akik a döntőben rövid pitch bemutatókkal ismertették a hatfős szakmai zsűri előtt energetikai témában működő startupjaikat. A verseny során a nyolc csapatból a három legjobbat díjazta a zsűri, amelyeket további fejlődésükben támogat majd az MVM, de a többi döntős projekt kezét sem engedi el. Szabályozott fogyasztás, elektromos autókra tervezett utazástervező applikáció és mágneses okoslámpa vitte a prímet.

A 2018-ban indult forduló már a harmadik felvonása az MVM EDISON startup versenyének, idén 8 versenyző mérhette össze a tudását a Budapest Music Centerben, akik közül három nyertest választott ki a hatfős zsűri. A startupok sorsáról Kóbor György (MVM csoport, elnök-vezérigazgató), Bertalan Zsolt (MVM Csoport, technológiai innovációs igazgató), Márton István (Smart Future Lab, vezérigazgató), Rehus Péter (IBM Hungary, Country Leader), Dervalics Ákos (Hub Hungary) és Csendes Olivér (Pioneers, CEO) döntött. A versenyzők mindegyikének három perce volt bemutatni a koncepcióját, majd még további három perc állt rendelkezésükre válaszolni a zsűritagok által feltett kérdésekre.

Fókuszban az elektromos autók

A startupok már komolyan számolnak az elektromos autók terjedésével is, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a nyolc versenyzőből többen is részben erre alapozzák a terméküket. Az InCharge olyan utazástervező appot dobna a piacra, ami megkeresi az ideális útvonalat annak függvényében, hogy merre található töltőállomás, és a környéken milyen program várja az utazót addig, amíg vár a töltésre. A ZenCharge egy okos szabályozó technológiával érkezett, amely a villanyautók töltését szabályozza a versengő töltési igények elosztásával. Ez lehetővé teszi, hogy egy lakás áramellátását ne terhelje túl az e-járművek töltése.

A CitySmart egy elektromos autóbérlési megoldást kínált, amely új lehetőséget teremt a nagyvárosok közlekedési problémáinak megoldására. Az autókölcsönzés CitySmart-formája a rövid távú bérlésen alapul, elsősorban nagyvállalatok dolgozóinak lehet hasznos.

Az áram okos felhasználása

Az Alfaped egy speciális fogyasztásmérő rendszer ötletével érkezett, amely elsősorban ipari nagyfogyasztók számára jelenthet megoldást. Az általuk fejlesztett Ipari Napóra műveletekhez rendelt, egyedi fogyasztások összegzésével számolja ki az energiafelhasználást. Az EnerGo olyan rendszerrel készült, amely lehetővé teszi a meglévő elektromos berendezések és napelemek virtuális csatlakozását egymással, méghozzá kényelmesebben, mint a jelenlegi megoldások, ráadásul sokkal költséghatékonyabb eredménnyel is.

A SmartConnect okoskonnektorral készült, amely a környezettudatos háztartásoknak segíthet abban, hogy a készenléti áramfogyasztás mennyiségét csökkentsék. Ezzel akár 5 millió kilowattóra energiát is meg lehetne spórolni évente az országban, de persze ehhez az is szükséges, hogy mindenkinek ilyen konnektor legyen az otthonában. A SmartConnect terméke egy appal szabályozható, és messziről is könnyen kikapcsolható.

Merész újítások

A feltaláló szellemiség sem hiányzott a startup versenyből: a Toaster egy napelemmel működő, elektromos luxushajóval újítaná meg a balatoni nyarakat, a Magnelit pedig egy olyan okoslámpát fejlesztene, amely természetes anyagokból készül, könnyű felhelyezni, és egy rakás extra, okos tulajdonsággal rendelkezik: mutatja az időt, ébresztője van, és az okos otthonokban energiát is meg lehet vele takarítani.

A zsűri a legjobb három ötletet díjazta, de közöttük nem fogalmazott meg sorrendet: az InCharge, a ZenCharge és a Magnelit vihette el a fődíjakat az idei mezőnyben. A zsűri azonban többször is hangsúlyozta: a többi öt döntős, és a versenyre jelentkezett többi száz jelentkező közül is számos projektet támogat majd különböző platformokon keresztül.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.