Fenntarthatóság

Lehet, hogy mégsem jó, ha autózás helyett sokat sétál – legalább is az egészségének

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.23. 08:56

Írtunk már korábban arról, hogy a környezettudatos közlekedés megoldása könnyen lehet, hogy nem az elektromos autókban vagy biciklikben keresendő, hanem a több gyaloglásban. Egy friss kutatás azonban kimutatta, hogy hiába sétálnánk többet, egyelőre nem járunk vele jól, az autók által kibocsájtott szmog ugyanis annyira egészségkárosító, hogy amíg autó nincs kevesebb az utakon, inkább nem ajánlják a közlekedés ezen módját.

Képek forrása: Pixabay

Nemrég adtunk hírt angliai enregiaigényekkel foglalkozó kutatóközpont (CREDS) tanulmányáról, ami szerint az elektromos autók nem fogják megoldani a jövő közlekedési problémáit. Helyettük megoldásként javasolja, hogy a járdákat is használhatóvá kell tenni, hogy az emberek többet sétáljanak – a kanadai St. Michael’s Hospital kutatása azonban arra hívja fel a figyelmet: egyelőre nem kéne a sétát erőltetni, mert a környezeti előnyöknél sokkal nagyobbak az egészségügyi kockázatok.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik jól sétálható környékeken élnek, egészségesebbek is, mint azok, akik autóznak vagy tömegközlekednek minden nap: aktívabbak, kevesebb közöttük az elhízott, és ritkábban alakulnak ki náluk szív- és érrendszeri betegségek vagy cukorbetegség.

Nicholas Howell, a kutatás egyik vezetője egy interjúban elmondta, hogy arra voltak kíváncsiak: jobban számít-e az, ha valaki sokat sétál, esetleg biciklizik, vagy az egészségére inkább káros az, ha ezt szennyezett környéken teszi. Kiderült, hogy az emberek rosszabbul járnak a különösen légszennyezett környékeken akkor, ha sétálnak vagy bicikliznek, mintha autóznának, az egészségügyi károk ugyanis ilyenkor túlsúlyban vannak a szennyezett levegő miatt.

A kutatók leszögezték, hogy a cél alapvetően az lenne, hogy úgy tervezzük meg a városainkat, hogy legalább a sétálható környékeken igyekezzünk csökkenteni a légszennyezést, de nyilván az lenne az ideális, ha ezt a városok egész területén megtennénk. Hiába választunk környezettudatosabb közlekedési módszereket, ha azok a jelenlegi körülmények között károsak az egészségünkre, rosszabbul járunk velük, zöld közlekedés ide vagy oda.

Howell azt is megjegyezte, hogy a kutatás rámutatott: nem csak külön területenként kell figyelnünk a várostervezésre, hanem azt is látnunk kell, hogy a különböző körülmények hogyan befolyásolják egymást. Hiába hozunk létre egy élhető, zöld területtel teli környéket, ha az egy autópályától nem messze található, hiszen a sok növény nem fogja tudni semlegesíteni az autók okozta légszennyezést. Átfogó tervezésre van szükség, és persze a dízeles és benzines kocsik komoly korlátozására ahhoz, hogy élhetőbb és környezettudatosabb városokat kapjunk.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.