Vállalatok

Durva meglepetésre készülnek a horvátok

NRGreport | 2019.07.24. 09:03

Horvátország a horvát-bosnyák határon akarja megépíteni a Krsko szlovén-horvát atomerőmű kis és közepes veszélyességű hulladékainak tárolására szolgáló hulladéklerakó telepét. A helyiek tiltakoznak.

Horvátország úgy döntött, hogy saját nukleáris hulladékgyűjtő telepet épít a bosznia-hercegovinai határhoz közeli Trgovska Gora területén. – vette át a vajdasági Szabad Magyar Szó a Blic és a horvát Ekspres portál hírét. A horvát kormány mindezt annak ellenére teszi, hogy még nem született döntés arról, hogy Szlovéniával közös telepet építenek, ahol a Krsko atomerőmű nukleáris hulladékát tárolnák.

Ljubljana évek óta azt tervezi, hogy közös nukleáris hulladéklerakó telepet épít Zágrábbal a Krsko melletti Vrbinán, most viszont úgy tűnik, hogy a horvátoknak külön gyűjtőhelyük lesz.

Horvátországnak és Szlovéniának 2023-ig kellene megépíteni a nukleáris hulladéktárolót, amelyben kis- és közepes veszélyességű nukleáris hulladékokat – például az atomerőműben használt munkaruhákat, szerszámokat – helyeznek majd el. Magyarországon Bátaapátiban van hasonló hulladéklerakó.

Az esetet bonyolítja, hogy semmilyen hatástanulmány nem készült a a Trgovska Gorán megépítendő teleppel kapcsolatban és a boszniai határ mentén élők hevesen tiltakoznak a nukleáris hulladéktároló ellen. A Krsko atomerőmű 1981-ben kezdte meg a működést és a tervek szerint 2043-ig üzemel. Ez volt Jugoszlávia egyetlen nukleáris erőműve, jelenleg horvát-szlovén tulajdonban van. Egyetlen reaktorának kapacitása 664 megawatt, amely a paksi atomerőmű kapacitásának harmada.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.