Innováció

A jövő energiájának pályázata

Szalontay Mihály | 2019.07.25. 14:47

Milyen lesz a jövő energiája? Ha a forrásairól a tudósok és a szakemberek vitatkoznak is, abban azonban mindenki egyetért, hogy az ellátás a jelenleginél hatékonyabb és a környezetet kevésbé károsító megoldásokra fog épülni. Ezeknek a kidolgozása nemcsak a nagyvállalatok laboratóriumaiban folyik, de sok száz kisvállalkozás szakemberei is keresik a választ a 21. század talán  legfontosabb kihívására. A 2016-ban indult MVM EDISON pályázat célja azoknak a hazai energiatudatossági ötleteknek a felkarolása, amelyek valós problémákra kínálnak, széles körben hasznosítható, és piaci értékesítésre is alkalmas megoldásokat. Az idei verseny döntőjébe jutott nyolc induló vállalkozás többsége elsősorban a lakossági fogyasztás ésszerűsítésében keresi a lehetőségeket, hiszen mindössze egy volt közülük, aki az ipari nagyfogyasztókat célozta meg.

Az Alfaped Ipari Napórája, arra a szakmai alapvetésre épít, hogy bármiféle energiagazdálkodás alapja a mérés. Abból indultak ki, hogy a vállalati hatékonyságot az egyes munkafolyamatok fogyasztásának a mérése javíthatja. Aligha lehet kétséges, hogy a költséghatékonyságot célzó fogyasztásmérési technológiák alapozzák meg az ipari energiagazdálkodás jövőjét.

Legalább ennyire biztosak lehetünk abban is: az utakon az uralmat hamarosan az elektromos autók veszik majd át. Töltésük azonban elképzelhetetlen lesz okos szabályozó technológiák nélkül. Többek között azért, hogy a lakóházak áramellátását ne terhelje túl az elektromos járművek töltése. A Zencharge fejlesztése a villanyautók töltését szabályozza, elősegítve a kihasználtság növelését.

De még ha teljesen feltöltve is indulunk el, akkor is ki kell számítanunk, milyen megállókkal tudunk eljutni az úti célunkig. Az InCharge alkalmazás révén könnyen tervezhetővé válik az utazás. Meg tudjuk határozni a hatótávot, sőt optimalizálhatjuk is olyan töltőállomások megkeresésével, amelyek nemcsak a kocsi, hanem a vezető feltöltődéséről is gondoskodnak, a tankolás közben elérhető időtöltésekkel.

A jövő útjain futó elektromos autók közül azonban egyre kevesebb lesz a saját tulajdonú. A közösségi autóbérlés révén remélhetőleg kevesebb dugóval kell számolnunk a nagyvárosokban. A City Smart a céges járműhasználatot szeretné forradalmasítani, nagyobb befektetés nélkül. A szolgáltatás egy okostelefonos alkalmazásra épül, amely azonnal hozzáférhetővé teszi az elektromos autókat, illetve gondoskodik azok tisztán tartásáról és a visszajuttatásukról a telephelyre.

A vízparti nyaralás is átértékelődik a Toaster legújabb találmánya láttán. Eddig általában választanunk kellett: vagy a 21. század kényelme, vagy a napozás között a szabadban, a legjobb egy szigeten, valahol messze a város zajától. És ha a szigetet, magunkkal vihetjük? Egy elektromos meghajtású pontonhajóról van szó, amely napelemeivel és korszerű tervezésével teljesen új értelmet ad a vízi közlekedésnek.

Az energiatudatosság azonban nemcsak a szolgáltatókat, hanem a fogyasztókat is új kihívásokkal szembesíti. A háztartásokban az életszínvonal javulása a kényelmi berendezések számának növekedéséhez vezet, ami viszont az energiafogyasztás gyarapodását is maga után vonja. A fogyasztás idejének és forrásának helyes megválasztása jelentős költséghatékonysággal jár. Ebben segít az EnerGo, amely képes szabályozni a napelemek csatlakoztatását is.

Ha a helyi hálózat már hatékonyan működik akkor már csak az elektromos eszközeink készenléti állapotára kell odafigyelnünk, így ugyanis többet fogyasztanak, mint kikapcsolva. A SmartConnect, mint a neve is jelzi egy okoskonnektor: időzített ki- és bekapcsolás mellett, biztonságos kapcsolaton keresztül távoli vezérlésre, az eszközök menedzselésére, a fogyasztási adatok nyomon követésére teremt lehetőséget.

De ha már a konnektor okos, miért ne lehetne a lámpa is? A Magnelit fényforrása mágneses modulokból épül fel, amelyek szabadon, szerelés nélkül kombinálhatók. Így az eszköz tetszés szerint formálható és a legkülönfélébb funkciókat töltheti be. A lámpákat mobileszközzel, hangvezérléssel lehet ki- és bekapcsolni, időzíteni, fényerejüket állítani.

  Szalontay Mihály
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.