Fenntarthatóság

Éljen környezettudatosan akkor is, ha spórolnia kell

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.26. 06:11

Nem mindenkinek van pénze arra, hogy napelemet szereltessen a házára, okos termosztátot vásároljon, vagy teljesen felújítsa az egész ház szigetelését – nem is feltétlenül kell ilyenekben gondolkodni akkor, ha környezettudatosabban szeretne élni. Az alábbi változtatásokat a mindennapokban is megteheti, nem kerülnek semmibe, és mégis rengeteget segíthetnek abban, hogy ne szennyezze annyira a bolygónkat.

Vásároljon turkálóban!

Most már szerencsére divatos is az, ha nem új ruhákat vásárol, hanem másodkézből szerzi be a darabokat, ezért rengeteg, különböző árfekvésű turkálót találni országszerte. Budapesten még luxusturkáló is van, bár itt sem egy átlagos pénztárcára mérik a ruhákat. Mindegyikben lehet igazi kincsekre bukkanni, csak tudni kell, hol keresse. Így nem támogatja a fast fashiont, és nem vásárol olyan termékeket, amiket pár éven belül úgyis kidobna.

Ne használja annyit az autóját!

Nem azt javasoljuk, hogy adja el a kocsit, mert sokan nem tudják megoldani, hogy csak tömegközlekedve vagy biciklivel járjanak munkába. De azzal segíthet, hogy ha nem muszáj, akkor nem autóval közlekedik: hétvégén például, vagy bevásárlásokhoz, inkább válasszon környezettudatosabb megoldásokat. Ez nemcsak a környezetnek jó, hanem a pénztárcájának is, hiszen például biciklizni sokkal olcsóbb, mint fizetni a benzint a kocsiba. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebb megoldás, akár éveket is hozzáadhat az életéhez.

Ne fűtsön és ne hűtsön túl sokat!

Télen nem olyan nehéz felvenni egy pulóvert a lakásban, nyáron pedig csinálni egy kis huzatot, vagy bekapcsolni a ventilátort – ez mind egy fokkal kevésbé kényelmes, mint a fűtés és a hűtés, de jól látszódhat a rezsin, és a környezetnek is sokkal jobbat tesz. Nem nehéz megtalálni az egészséges középutat abban, hogy még ne legyen kényelmetlenül hideg vagy meleg, de már tudjon egy kicsit spórolni, és zöldebb lenni.

Képek forrása: Pixabay

Kertészkedjen!

Még a legkisebb lakótelepi lakásokban is kihasználhatja az erkély adta lehetőséget, és növeszthet magának zöldségeket és gyümölcsöket. Sőt, van olyan növény, ami a lakásban is tökéletesen megél. Ezzel spórolni is tud, hiszen kevesebbet kell vásárolnia, ráadásul biztos lehet benne, hogy a növényben nincs nyolcféle permetezőszer, hiszen saját maga nevelte. A paradicsom például nem egy nagyigényű növény, de epret vagy akár paprikát is termeszthet virágosládákban. Nem ebből fognak egész évben csemegézni, de legalább néhány zöldség és gyümölcs biztosan hazai lesz.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.