Fenntarthatóság

Ezzel egészítse ki a lakás energiatermelését, ha a fő forrása a napenergia

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.26. 13:46

A napenergia nagyon olcsó és jó megoldás az energiatermelésre, de sajnos még mindig elég megbízhatatlan, hiszen nem tudjuk hatékonyan és nagy mennyiségben tárolni a belőle érkező áramot. Ezért van sokszor szükség plusz kiegészítő megoldásokra, amelyekkel akkor lehet beszállni az energiaellátásba, ha a napenergia éppen nem opció. De melyiket válassza napelemek mellé? Mi a leggazdaságosabb és legcélszerűbb megoldás?

Magyarország helyzete nem a legideálisabb a napenergia kiaknázására, mivel nem elég magas a napsütéses óráink száma ahhoz, hogy biztonsággal lehessen támaszkodni erre a megújuló energiaforrásra. De nemcsak ez akadályozhatja a folyamatos ellátást: még ha süt is a nap, könnyen lehet, hogy a Föld mozgásával a lakásunk részben árnyékba kerül a hidegebb vagy melegebb hónapokban, amivel kevesen számolnak, ha napelemeket szerelnek fel az otthonukra. Ennek ellenére megéri beruházni egy napelemes rendszerre, de mindenképpen érdemes elgondolkozni azon is, hogy mit szereljünk be mellé tartalék áramforrásként, ha a napenergia kiesik. A gáz vagy az elektromos megoldás a célszerűbb?

Érvek a gáz mellett

A gáz még mindig az egyik legnépszerűbb energiaforrás itthon is, mivel rengeteg mindenre használható, és lényegesen olcsóbb egy nagyobb ház esetében, mint az elektromos megoldások. A gázfűtés rengeteg lakásban alapvető, ha ezt vezetjük be az otthonunkba, főzésre is használhatjuk, és a víz felfűtésére is sokkal hatékonyabban használható, mint az elektromosság. Ennek ellenére az elektromosság rendszerint biztonságosabb alternatívaként van számon tartva.

Érvek az elektromosság mellett

Az elektromos rendszerek egy kicsit zöldebbek, mint a gázt használók, és olcsóbban is lehet őket beszerelni olyan otthonokba, ahol már vannak napelemek, és ezek a fő energiaforrások. Ha a fő berendezési egységek már elektromosak, akkor sokkal egyszerűbb ezt a megoldást választani kiegészítő energiaellátásként is. Plusz előny, hogy ha úgy dönt, bővíti a napelemek számát a lakáson, akkor nem kell újabb vezetékeket felhúzni a telken, hasznosíthatja azokat, amelyek az egyébként is elektromos energiaellátást biztosítják. Azt viszont azért érdemes tudni, hogy az elektromos fűtés például még mindig drágább, mint a gázfűtés, így télen megemelkedett rezsire kell számítani.

Összességében minden azon múlik, hogy a házban lakók életstílusa és preferenciái milyenek – a napenergia mellé mind a gáz, mind az elektromos kiegészítés tökéletesen működhet.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.