Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Miben különbözik a passzív, az aktív és az ökoház?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.30. 09:04

A hármat egymás szinonimájaként szokták használni a hozzá nem értők, pedig lényeges különbségek vannak a háztípusok között. Vegyük sorra, hogy melyik mit jelent pontosan!

Képek forrása: Pixabay

A passzívházak

Passzívházaknak azokat az otthonokat lehet nevezni, amelyek hivatalosan is megfelelnek a német minősítési rendszer, a darmstadti Passzívház Intézet kritériumainak. Egy passzívházban alapvetően nincs fűtés, sem hűtés, mármint a kifejezések hétköznapi értelmében: csak nagyon szélsőséges esetekben kell kiegészíteni a természetes rendszert elektromos fűtéssel vagy hőszivattyúval.

A hagyományos fűtési és hűtési rendszerek helyett a passzívházban a frissítésre használt levegőt hűtik és fűtik. A helyiségekben a napsütés fűti be a levegőt, valamint a benne tartózkodó emberek, ezért kifejezetten fontos, hogy hová építik az ilyen jellegű házakat. Előírás például, hogy megfelelően érje a nap, és ne legyen szélcsatornában, különben többször kell alkalmazni a kiegészítő fűtőrendszereket.

Az aktívházak

Alapvetően a passzív- és aktívházakat egy kalap alá szokták venni, de az aktívház több energiát termel, mint amennyit felhasznál. A fölösleges, el nem használt energiamennyiséget a környéken élők a központi áramrendszeren keresztül elhasználhatják, ezért szokták ezeket a fajta otthonokat mini erőműveknek is nevezni. Az energia természetesen zöld forrásból jön, általában napelemekből, de sokszor egyéb megoldásokkal is dolgoznak.

A passzívház ezzel szemben annyi energiát termel csak, amennyit elhasznál, ezért a szomszédok nem járnak jól vele. De még így is nagyon közel van a karbonsemlegességhez.

Az ökoház

Az ökoház különlegessége elsősorban az építéséből adódik: olyan anyagokat használnak fel hozzá, amelyek nagyon kevéssé szennyezik a környezetet, ráadásul sokkal olcsóbbak, mintha a ház égetett agyagtéglából és betonból készülne. Úgy rakják össze az egészet, mint egy óriási legót, hiszen már méretre gyártva szállítják le a helyszínre. Ebből következik, hogy építési hulladék sincsen.

Az ökoháznak egyébként nem feltétele, hogy az egész energiaellátást zöld forrásokból oldják meg, de általában ez szokott lenni a helyzet: szinte minden ilyen épületen van napelem, sok helyen napkollektor, és háztartási szélerőművekkel is gyakran találkozni. Ezen kívül víz- és energiatakarékos szennyvíztisztító vagy esővízgyűjtő megoldások egész sorát alkalmazhatják. Az igazi különlegessége mégis abban rejlik, hogy maga az építése a jelenlegi technológiák közül a leginkább környezettudatos, ezen felül pedig kifejezetten olcsó is.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Címkék
#aktívház   #háztípus   #ökoház   #passzívház  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.