Fenntarthatóság

Naperőműparkokat adott át az Alteo

NRGreport | 2019.07.30. 12:11

Befejeződtek az építési munkálatok az Alteo Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben található naperőműparkjai esetében, így az átadást követően újabb két erőműpark kapcsolódhatott be az energiatermelésbe a tőzsdei vállalat portfólióján belül. 

 

A most elkészült, saját kivitelezésű erőműparkokkal – a monori és a domaszéki mellett – már négy működű naperőműparkkal rendelkezik az Alteo. A társaság naperőművi projektjeinek névleges teljesítménye az átadott létesítményekkel együtt immár eléri a 20 megawattot, a teljes megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólió kapacitása pedig eléri az 55 megawattot. Az Alteo teljes villamosenergia-termelő kapacitása pedig a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának teljesítményével, valamint a földgáz erőművi kapacitással együtt meghaladja a 105 megawattot.

Az erőműparkok a 2017-2019-es stratégia keretében megvalósuló 10-15 milliárd forintos beruházási program részeként valósultak meg. A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel, amelynek kapacitása elérte a 6,9 megawattot. A nagykőrösi naperőműpark összesen 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőmű-egységből áll. Az erőmű sajátossága, hogy a naperőművek esetében megszokott fix tartószerkezet helyett egytengelyes napkövető rendszerrel működik, amely révén hatékonyabban képes a napsugárzás energiáját használni és ezáltal nagyságrendileg 15 százalékkal magasabb villamos energia termelésére képes a hagyományos telepítésű naperőművekhez képest.

A társaság tervei szerint az erőműparkok működéséből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményekben már látszódni fognak. A létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a termelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszerben értékesítik 25 éven keresztül, a Magyar Energetikai és Közmű- szabályozási Hivatal engedélye alapján.

A társaság papírjai jelenleg fél százalékos emelkedést mutatnak, idén pedig már majd 20%-ot menetelt a papír.

Naperőműparkokat adott át az Alteo

Címlapkép forrása: Napi.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.