Rezsi

6 remek ötlet az ablakok szigetelésére

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.31. 12:13

Energiahatékonysági szempontból az ablakok kész rémálomnak számítanak: télen a hőveszteség nagy részéért ezek és az üvegajtók felelnek, de persze szükség van rájuk minden házban és lakásban. Az alábbi 6 ötlettel biztosra mehet, hogy sikeresen le tudja szigetelni az ablakait, és a hővesztés jó részét meg tudja akadályozni.

Képek forrása: Pixabay

Sötétítők

A sötétítő függönyök nemcsak a fényt tartják kinn, de nyáron a hideget, télen a hőt benn a lakásban. További előnyük, hogy egyáltalán nem jelentenek komoly pénzösszeget, nem kell hozzájuk szétverni a lakást, és egyszerűen felszerelhetők. Itthon nagy hagyományuk van, de a tengerentúlon például most kezdik csak igazán felfedezni az előnyeiket.

Ablak reluxa

Ugyanaz a funkciója, mint a sötétítő függönynek, de nem olyan hatékony, mint a robusztus, nehéz anyagból készült alternatíva. Ha a sötétítő nem az esete, inkább mással árnyékolná a lakást, próbálja ki ezt a megoldást. A hagyományos, régi redőny is hasznos lehet, talán a reluxánál még egy fokkal jobban is szigetel.

Csináld magad szigetelés

Angolul weatherstrippingnek nevezik ezt a módszert, ami nagyjából az ablakkeret igazán egyszerű, műanyag-, fa-, fém- vagy egyéb anyaggal történő szigetelését jelenti. Ha nagyon jó munkát végez, és a szigetelés addig csapnivaló volt, akár ötödére is csökkentheti vele a fűtési számlát télen. Ráadásul nagyon egyszerű szaktudás nélkül is elvégezni, mert olyan anyagokat használunk hozzá, amikkel könnyű bánni.

Hőszigetelő tükörfólia

Nagyon egyszerű módja annak, hogy nyáron és télen is a megfelelő hőmérséklet uralkodhasson a lakásban. Az ilyen fólia a fényt ugyan beengedi, de a hőt nem, ezért nyáron ideális a hűtési költségek letornázására. Ha sötétítőkkel együtt használja, az energiaköltségei a tizedére csökkenhetnek. Ráadásul könnyedén felhelyezhető, nem kell hozzá nagy szaktudás.

Hővédő panelek

Ezek a tükörfólia továbbfejlesztett változatai, kicsit vastagabbak, és a működési elvük is más: az ablak belső és külső felére is kerülnek, a levegő pedig a közöttük lévő résekben kerül csapdába. Valójában olyan, mintha három ablaküvegünk lenne egymás mellett, csak tizedét kell ráköltenünk a büdzséből.

Buborékfólia

Hiszi, vagy sem, a buborékfólia is tökéletes megoldás lehet az ablakok szigetelésére. Rövid idő alatt és kevés munkával megvan, igazából csak méretre kell vágni, majd elhelyezni – vagy magán az ablaküvegen, vagy pedig ott, ahol az ablak a kerettel találkozik. Fontos, hogy utána is rendesen be tudja csukni az ablakot.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.