Vállalatok

Gázerőműveket váltana ki a Tesla új energiatárolója

NRGreport | 2019.07.31. 10:27

Megapack néven új, minden eddiginél nagyobb energiatárolót mutatott be a Tesla – írja a Techcrunch nyomán az Index.

Bár a Tesla elsősorban elektromos autókat gyárt, az azokhoz szükséges akkumulátorok fejlesztésén keresztül az energiatárolásban is érdekelt, és Elon Musk cégvezér napelemes érdekeltsége, a SolarCity 2016-os felvásárlása óta különösen aktív ezen a téren. Eddig két ilyen tárolómegoldásuk volt, a lakossági Powerwall és az üzleti Powerpack, ezekhez csatlakozik most a még egy szinttel nagyobb, áramszolgáltatóknak szánt Megapack a maga 3 megawattórás kapacitásával.

Az új tárolót a Tesla 2017-ben Dél-Ausztráliában indított kísérleti projektje után mintázták, és a cég célja, hogy alternatívát kínáljon vele a csúcsfogyasztási időszakban beindított (úgynevezett peaker) gázerőművekre.

Na meg hogy felpörgesse a napenergiás és energiatárolási üzletágát, amely jelenleg elmarad az autóértékesítés mögött: az idei második negyedév 6,4 milliárd dolláros teljes bevételéből csak 368 milliót (1,9 billióból 113,6 milliárd forintot) tett ki. A trend viszont egyértelmű: ugyanebben a negyedévben 15 megawattórányi tárolókapacitást értékesítettek, ami egyrészt abszolút rekord, másrészt 81 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest.

A Megapackkel a Tesla tovább pörgetheti a tároló üzletágát, amihez már partnere is van: egy készülő kaliforniai telep 567 megawattjából 182,5 megawattot az ő megoldásuk fog biztosítani. A könnyen installálható új tárolót a Tesla teljesen összeszerelve, akkumodulokkal, inverterekkel és hőszabályozó rendszerrel, saját irányító és monitorozó szoftverrel és gépi tanulásra épülő automatizmusokkal együtt szállítja.

Címlapkép forrása:  A Tesla energiatároló parkjáról készült koncepciórajz – Tesla

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.