Rezsi

Érdemes befűteni a garázst? Van két okunk, hogy ne tegye

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.01. 07:22

Senki nem szeret télen a hideg garázsban lenni, még akkor sem, ha csak annyira kell elviselni, amíg beülünk az autóba. Erre egyszerű megoldás lenne, ha befűtenénk a garázst, de két nagyon jó okunk is van arra, hogy ezt ne tegye.

Nem ritka, hogy a kényelmünk érdekében nem figyelünk oda sem a környezettudatosságra, sem a rezsi alacsonyan tartására – a garázs fűtése pontosan egy ilyen eshetőség, semmi szükség nincs rá, mégis gyakran csak azért felmelegítjük a helyiséget, hogy ne kelljen pár percig kicsit fázni a hidegebb időszakban. Két okunk is van azonban, hogy inkább hagyja fűtetlenül a garázst.

Energiapazarlás

Ha másra is használja a garázst, mint az autó tárolására, akkor előfordulhat, hogy megérheti befűteni, hiszen gyakrabban jár benne, és hosszabb időre, mintha csak a kocsiba ülne bele. Minden más esetben a fűtés csak energiapazarlás, hiszen napi maximum néhányszor pár percre lép be a helyiségbe. Ráadásul a garázs jellemzően nem a lakás legjobban szigetelt területe, ami azt jelenti, hogy itt rengeteg energia veszhet el, ha fűtést pazarol rá. Inkább hagyja fűtetlenül, és szigetelje le megfelelően a garázst a lakástól elválasztó ajtót.

Rozsdásodik tőle a kocsi

A meleg garázs nemcsak a rezsire nézve lehet rossz döntés, hanem az autóra is: komolyan megrövidítheti a kocsi élettartamát, ha minden nap fűtött, zárt helyen hagyjuk, mivel a hő hatására megindul az oxidáció, ez pedig az autó esetén rozsdásodással jár. A kocsi akkumulátorának ugyan jót tesz, ha nem a hidegben áll, de inkább az akkumulátort cserélje ki, mint hogy vennie kelljen egy teljesen új kocsit évekkel azelőtt, hogy hideg garázsban tárolva le kellene cserélnie.

Szigeteljen!

Ha nem akar télen megfagyni a garázsban, de nem is szeretné fűteni, már sokat segíthet, ha megfelelően leszigeteli a garázsajtót. Ezzel a lakásból kiáramló hő benn maradhat a helyiségben, viszont nem kell külön fűteni is, és ennyi meleg még a kocsinak sem árt meg. Ha viszont igazán energiahatékony akar lenni, ne foglalkozzon a garázs hőmérsékletével, inkább a lakástól elválasztó ajtót szigetelje, és igyekezzen minél több hőt a lakóterületen tartani!

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.