Fenntarthatóság

Ezeket az újrahasznosítási tényeket nem fogja elhinni

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.05. 12:02

Sokat írtunk már arról, hogy az újrahasznosítás és a szelektiv hulladékgyűjtés nem éppen a legcélszerűbb megoldás a környezetvédelem érdekében. De azt is érdemes leszögezni, hogy mindenképpen egy lépés lehet a zöldebb mindennapok felé, nem hiába indult el, mint mozgalom. Az alábbi újrahasznosítási tények annyira jól hangzanak, hogy bárkit rá tudnának beszélni a szelektív hulladékgyűjtésre – és egyébként is, arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen a mindennapokban.

1. Az újrahasznosított papír nemcsak a fákat, az édesvízkészletet is védi

Majdnem 26500 liternyi öntözésre szánt édesvizet tudunk megspórolni minden egyes elhasznált újrahasznosított papír után. Ezen kívül persze ott van az a 900 millió fa évente, de arról azért elég sokan tudnak – a vizkészlet megóvásáról már sokkal kevesebben. A mezőgazdaság egyébként is éppen elég vizet használ feleslegesen, ha az erdőirtást is mérsékelnénk, és a papirgyártást visszafognánk, már rengeteget segíthetnénk a bolygón.

2. Annyi műanyagpalackot dobunk el évente, hogy körbeérné a Földet négyszer

Egy átlagos évben 3,6 milliárd tonna műanyagot termelnek az Egyesült Államokban – és ez csak az egyike a világ országainak. Ha az összeset újrahasznosítanák, akkor lehetne belőlük készíteni 22 millió XL-es pólót. De sajnos nagy része a kommunális hulladékban végzi. Persze fontos tudni, hogy nem minden műanyag egyforma, és nem minden műanyagféléből lehet pólót gyártani, de a statisztika akkor is ijesztő.

3. Az USA-ban annyi szemetet dobnak ki évente, hogy körbeérné a Földet 24-szer

Ha nemcsak a műanyaghulladékot, hanem az összes többit is egyaránt nézzük, az Egyesült Államokban brutális mennyiségű szemét keletkezik: annyi, hogy körberakhatnánk vele a bolygót huszonnégyszer. A szemét nem minden eleme lenne újrahasznosítható, de elég nagy hányada igen, például minden egyes nap az Államokban átlagosan 100 millió alumínium dobozt dobnak a kommunális hulladékba. Ha csak ezeket szelektíven gyűjtenék, már rengeteget lehetne segíteni a hulladékhelyzeten.

4. Az egyszer használatos pelenka évszázadok alatt bomlik csak le

Egy baba átlagosan nyolcezer pelenkát használ el. Érdemes kiszámolni, és abba is belegondolni, hogy ez a pelenkamennyiség hová jut a kommunális hulladékból. A mosható pelenkák csak először hangzanak furcsa alternatívának, nagyon sokan használják őket a mindennapokban, a hulladékmennyiség pedig az eldobható pelenkák tizede lesz igy.

5. 25 millió hungarocell poharat dobnak ki évente a világon

Még rosszabb hir, hogy ez a hungarocell nagyjából ötszáz év alatt bomlik le a hulladéktelepeken. Ha mindenki bögrét használna, rengeteg szeméttől szabadítanánk meg a Földet.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.