Innováció

Szabályozott otthoni fogyasztás

NRGreport, Szalontay Mihály | 2019.08.05. 14:37

Az elektromos autók elterjedésével az otthoni áramigény is megugrik. Mikor töltsük fel az autónkat, és mikor kapcsoljuk be a légkondicionálókat lehetőleg úgy, hogy ne terheljük túl az otthoni hálózatot? Az energiapazarlás egyik alapvető oka az, hogy mind az energiaigény, mind az energiakínálat rugalmatlanok: erre a probléma talált rugalmas megoldást a fogyasztói oldal szabályozásával az MVM EDISON versenyének díjnyertes applikációja a ZenCharge. A módszer lényege az otthoni csúcsfogyasztás időbeni eltolása.

Ez a rendszer a háztartás olyan nagyfogyasztóinak — mint amilyen a légkondicionáló, a bojler vagy az elektromos autó töltője — az energiafelvételét átteszi olyan időszakokra, amikor az a a hálózat és a környezet szempontjából is a legideálisabb. A rendszer a ChargeHub elnevezésű irányító szoftver köré épül. Azt, hogy hány fokra hűljön a lakás, mire hazaérünk, és hány órára álljon készen az elektromos autó töltése. a ZenCharge appban adjuk meg. A rendszerirányító program legalább 5 perces felbontású terhelési adatokból, illetve a fogyasztótól a mobil applikáció segítségével összegyűjtött beállításokból szabályozási menetrendet készít. A folyamatosan frissített menetrend alapján megfelelő időpontokban a szabályozó jelet küld a rendszerbe kapcsolt eszközöknek. A szabályozó jelet a fogyasztó eszközeihez társított saját fejlesztésű hardvereszközök fogadják, amelyek a fel/le szabályozás mellett folyamatosan mérik az áramfogyasztást, és az adatot valós időben kommunikálják a ChargeHub felé. A hálózatból és a fogyasztóktól érkező paraméterek alapján a rendszer arra törekszik, hogy a trafó hatásfokát az optimumhoz közelítse.

Az alkalmazás nagy előnye, hogy pontosan mérhetővé teszi az áramigényt az egyes fogyasztási helyeken és az otthoni hálózat egészére nézve is. Így fel lehet majd térképezni az otthoni töltéssel kapcsolatos fogyasztói szokásokat, ez pedig megtakarításokat jelent nemcsak a fogyasztónak, hanem az áramszolgáltatónak is. Jobban tervezhetővé teszi az árambeszerzést, és elősegíti az előírt frekvencia- és feszültséghatárok betartását. A kiegyensúlyozottabb fogyasztásnak köszönhetően növelhető csúcskihasználási óraszám, valamint az éjszakai nukleáris energia és a napközben termelt megújulók felhasználási aránya.

A ZenCharge-hoz hasonló fogyasztó oldali szabályozásra építő technológiák gomba módra szaporodnak világszerte, globális piacuk tavaly meghaladta a 63 milliárd dollárt. A magyarországi megvalósításra felállt csapat vezetői először Brüsszelben találkoztak. „Én akkor ott webfejlesztőként dolgoztam, az ügyvezetőnk Kenessey Tamás pedig tisztviselőként az Európai Bizottságnál, miközben esténként programozni tanult” – mesél a kezdetekről Pesti Csaba. „2017-ben a lisszaboni WebSummitra látogatva határoztuk el, hogy saját startupot gründolunk. György Levente és Sipos Bence negyedéves műegyetemisták, ők 2018 őszén a Nemzeti Közművek által kiírt Hackathon versenyén csatlakoztak. Miután ott nyert a csapat, elvállalták, hogy tanulmányaik mellett dolgoznak a hardverfejlesztésen” – jegyzi meg az egyik alapító.

A csapat azért nevezett be az MVM EDISON versenyre, hogy a már működő prototípusukat továbbfejlesszék és a kipróbálására teszthelyszínt és energiapiaci partnert találjanak. Az EDISON programot az tette számukra különlegessé, hogy energiaipari szakemberekkel tudtak konzultálni. Ez rengeteget segített a tesztelés előkészítésében és a termékfejlesztésben, hiszen visszaigazolást kaptak az eddigi lépeseikre, miközben jelentősen fejlődött a kapcsolatrendszerük is. Vagyis közelebb kerültek ahhoz, hogy piacra léphessenek a termékükkel. Reményeik szerint az MVM csoporttal együttműködésben még idén elindulhat a ZenCharge tesztelése, 30-50 háztartás bevonásával. A tesztidőszak várhatóan egy évig tart majd, hogy le tudják szűrni a tapasztalatokat. A tervek között szerepel továbbá a ZenCharge mobil alkalmazásának továbbfejlesztése, illetve a jövő év első felében céljuk még egy közösségi média-kampánnyal, valamint egy lakossági és kereskedelmi ügyfelek körében végzett igényfelméréssel tovább finomítani az üzleti modelljüket.

Címlapkép forrása: MVM

  NRGreport, Szalontay Mihály
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.