Innováció

Először emelkedett fel egy japán repülő autó

NRGreport | 2019.08.06. 15:11

Bemutatta a nyilvánosságnak repülő autóját a NEC japán elektronikai vállalat. Sok, csak statikusan kiállított szerkezettel szemben ez tényleg elemelkedett a földtől, igaz, csak egy perce és három méter magasra, de repült.

A Bloomberg tudósítása szerint a járgányt egy oszlopokkal körbevett területen emelték a magasba Tokió egyik elővárosában, nehogy elszabaduljon és kárt tegyen valamiben. Külsőre leginkább egy nagyra nőtt drónra hasonlít, amelynek 150 kilóját akkumulátorok által meghajtott négy légcsavar emeli a magasba, és bár elvileg emberek szállítására is képes, ezt most még nem demonstrálták.

A 3,9 méter hosszú, 3,7 méter széles és 1,3 méter magas repülő autó egyéves fejlesztőmunka eredménye. A projektmenedzser arról beszélt, hogy a tervek szerint nem munkaadója, a NEC gyártja majd az eszközt, hanem a fejlesztésben közreműködő startup, a Cartivator. Ha minden jól megy, 2026-tól. Ez is mutatja, hogy nem egy-két év, mire elkezdenek röpködni az emberek a világ nagyvárosaiban.

A japán kormány erősen támogatja a repülő autók fejlesztését, mert úgy látja, hogy ez az a terület, ahol ismét a technológia élvonalába kerülhet az ország, miután lemaradt egyebek mellett az elektromos autózásban és a fuvarmegosztó szolgáltatások terén. A tervek szerint a 2030-as években már emberekkel közlekednek majd a repülő autók a japán városokban.

A már említett projektvezető arról beszélt, hogy mivel hazája sűrűn lakott, ezért a repülő autók jelentősen csökkenthetik az utak terhelését. A megfelelő körülmények biztosítása érdekében dolgoznak egyebek mellett a kommunikációs hálózat és helymeghatározási adatok biztosítása érdekében.

A világon persze sok állam és cég tör elsőségre ezen a területen, Új-Zéland, Szingapúr és Dubaj is igyekszik élen járni, a vállalatok közül pedig mások mellett az Uber és a Google-társalapító Larry Page Kitty Hawk-ja is dolgozik a fejlesztésen.

Címlapkép forrása: Bloomberg

  NRGreport
Címkék
#Japán   #NEC   #repülő autó  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.